2020-10-30
喺呢到开咗个Account好耐,但一次都冇写过,估唔到一写就系负评😂话说有个到朋友特登入嚟元朗同我去睇向日葵花🌻,身为元朗人嘅我,一心谂住要尽地主之谊,带佢去食好嘢。🙈我知道我朋友好钟意食蛋🥚,咁岩见到呢间餐厅好多人都话好食又大份,所以就拣咗呢间餐厅试下.....我哋晚上6点零钟左右就到左呢间餐厅,可能𠮶日系假期关系,再加上店舖好细,系半开放式餐厅,目测得20-30个坐位左右,好在我哋等咗三四个字就可以入.....呢间餐厅系标榜使用日本空运到港的冲绳鸡蛋制作蛋既食物🥚🍳我哋2个人一共叫左3款食物,包括:炖牛肉蛋包饭🍛、招牌玉子烧🍳、芝士筷子烧🧀🥢同2杯饮品🥤炖牛肉蛋包饭好快就到左,好似预先整定既感觉🙈 就咁睇卖相不错,但食落就大失所望⋯⋯1️⃣首先,个蛋包饭系唔热嘅,得微暖而个饭唔似系用日本珍珠米,无烟靭感,重有啲湿,似系焗咗好耐😟而个滑蛋系无蛋香味,唔讲都唔知系食紧日本冲绳蛋🥚😅至于炖牛肉方面,佢咬落去系淋既,但冇咩牛肉味,而烧牛肉汁就系一般甜甜地牛肉汁既味道成个饭睇落好似好大份,但其实系正常份量,只系𠮶碟大2️⃣而招牌玉子烧同芝士筷子烧都好普通,一样都系冇咩蛋味,特别系玉子烧佢一共有六个味
呢间餐厅系标榜使用日本空运到港的冲绳鸡蛋制作蛋既食物🥚🍳
1️⃣首先,个蛋包饭系唔热嘅,得微暖
而个滑蛋系无蛋香味,唔讲都唔知系食紧日本冲绳蛋🥚😅
成个饭睇落好似好大份,但其实系正常份量,只系𠮶碟大
佢一共有六个味道,但个味道同个蛋都唔系话好夹,有啲就过咸,有啲就好甜,感觉有啲求其😅
例如佢其中一个系蕃茄味嘅玉子烧🍅,佢就系玉子烧上面加啲番茄酱就算,玉子烧入面系冇包住任何蕃茄蓉或者粒😂⋯⋯
3️⃣最离谱系杯嘢饮,我叫咗杯「巨峰可尔必思梳打」,正常可尔必思其实就系有少少乳酸味嘅汽水,好多日本既supermarket都有得卖,无咩调配技巧可言⋯⋯
而佢系呢杯嘢就系冇咩味道,一啲乳酸味都冇,似系加咗好多水稀释咗既巨峰饮品,得少少巨峰提子味,就连梳打水既汽都冇乜,重要$38/杯,我宁愿饮水😫
另外,我朋友叫咗杯冻嘅水果茶,虽然有好多水果,但系都系冇咩味,饮落系有啲水果味嘅水,盛惠$48/杯 (唔记得影相📸️)
呢餐一共食咗$385连加一(一个主食、两个小食、2杯饮品)
本身重谂住叫个疏乎厘pancake做甜品,但食完咸食之后完全冇想叫既意欲😑所以最后就埋单走人🏃🏻♀️
总结而言,呢间餐厅嘅嘢食同价格唔成正比,味道麻麻而又偏贵,呢个价钱可以有其他更好的选择
p.s. 其实唔系好明点解有咁多食评都话佢好食又大份,其实真系好麻麻😔