2011-05-08 9 浏览
今日去左圆方行,行到差唔多晚饭时间,因为母亲节既理由,到到都有唔少人排队,行到去一间中餐厅前,见佢排队既人唔算系太多,而且睇落环境几唔错,就决定今晚系呢到落脚啦! 一行4人系到等左15分钟到,都唔算耐既,出便又有位坐(圆方提供),一阵间就可以入坐。等紧位果阵都上过下OPEN RICE睇下食评,发现都有好有坏,惟一多人投诉既就系服务态度问题,就著呢方面,我就特别谂住留意多少少,睇下系咪真系咁好啦,入正题! 今次叫左7约食物,以下落离就系出相时间啦!!(因为爆左QUOTA,所以有D出唔到,请见谅)第一客上既,虽然得两个,分开左4个之后都大小还算可以,入便既牛肉虽然唔算多(见图),但牛肉汁够哂多,食落去够哂JUICY,推介之一第二客: 担担面本身配料唔多(正常), 所以FOCUS系汤底同面条既质感。先讲面,爽口得离又唔会太硬,唔错唔错,汤就比较浓花生酱味,我就唔多钟意,但呢样见仁见智,每个人都有唔同口味,所以不作评价啦!第三客终于有番D菜食下,汤底唔算太浓,但菜都吸左唔沙汤,所以出到离味道几鲜,清清地算中和下啦!第四客有D刺激野食啦! 我指既"刺激",都未算劲,只系俾味觉少少惊喜咁。食落去就

好啦,入正题!
是次店家
牛肉饼
担担面
鱼汤蒜子苋菜
红油抄手
第四客有D刺激野食啦! 我指既"刺激",都未算劲,只系俾味觉少少惊喜咁。食落去就普通啦,都系出便食到果种味道,唔识形容XD
招牌蟹粉小笼包
第五客,必叫既食品啦!
写明系招牌菜,点可以唔试下呢? 食过后,果然有一定水准。包唔会太干,咬少少入便既汁已经出哂离,再咬深少少就会食到入便既肉同蟹粉,几种唔同既元素MIX埋一齐,一绝呀!
葱爆咸肉茶树菇配薄饼
第六客: 一个比较怪既菜,其实幅相入便系D料,无影到D薄饼,包左之后食都唔算特别,D咸肉虽然佢写明系咸,但食落我真系接受唔到,饮番几口豆浆先可以中和番个咸味,够哂惊吓
荳沙窝饼
最后啦,甜品! 上果阵够哂热,外边够脆,入边豆沙好味! 两者一齐放入口一软一脆,质感上令人觉得有趣(夸张左少少

讲哂食物,讲番少少服务啦! 今次D待应生真系够哂数,大约数下都有8-9个系到周围走,所以唔会出现唔够人既情况。同埋态度上都唔算有咩大问题,虽然唔系话好热情,但都唔会出现黑面口之类既情况,都会主动帮你收碟,只系环境上比较嘈,令进食期间既气氛差少少,稍为美中不足啦

2011-05-08
庆祝纪念