2018-03-19
一个好喜欢食嘅朋友生日,左揾右揾,终于比我揾到呢间,去嘅原因系比佢嘅Signature 7 Course吸引,$888就有鱼子、黑松露,陈醋同藏红花,响其他地方,呢个价钱唔会食到呢间餐厅地方不大,大约有5 Set 可以坐个人嘅枱,仲有两Set好古雅嘅真皮梳化,好适合同朋友来倾吓计,食吓嘢餐厅 LOGO写著1938,咁即系有80年?一问之吓,原本餐厅嘅老板系一名澳籍的意大利人,佢嘅家族响1938年已经开始做食材生意,香港同澳门好多五星级酒店都系揾佢拎货,而佢哋卖嘅鱼子、黑松露,陈醋同藏红花就比较出色,正因为咁,所以餐厅内有一个大柜,将部份食材Display 晒出来,有兴趣嘅朋友仲可以买番屋企品尝今晚就叫咗个Signature 7 Course,仲要同朋友选择唔同嘅菜式,SHARE食,咁就可以食多啲款Amuse Bouche一共三件细细件又精致嘅食物放咗响一个好似木嘅盛器上面,一片已经烘得好脆嘅面片上系罗马尼亚菇,仲有鹅肝Mousse配上塔斯曼尼亚Summer Berries Jam,个鹅肝系自家制,不是罐头,两种食材加埋唔觉腻,第三件系蟹肉TART,上面𠮶两粒珠分别系黑醋同白醋滴落钙化水
呢间餐厅地方不大,大约有5 Set 可以坐个人嘅枱,仲有两Set好古雅嘅真皮梳化,好适合同朋友来倾吓计,食吓嘢 餐厅 LOGO写著1938,咁即系有80年?一问之吓,原本餐厅嘅老板系一名澳籍的意大利人,佢嘅家族响1938年已经开始做食材生意,香港同澳门好多五星级酒店都系揾佢拎货,而佢哋卖嘅鱼子、黑松露,陈醋同藏红花就比较出色,正因为咁,所以餐厅内有一个大柜,将部份食材Display 晒出来,有兴趣嘅朋友仲可以买番屋企品尝 今晚就叫咗个Signature 7 Course,仲要同朋友选择唔同嘅菜式,SHARE食,咁就可以食多啲款 Amuse Bouche
一共三件细细件又精致嘅食物放咗响一个好似木嘅盛器上面,一片已经烘得好脆嘅面片上系罗马尼亚菇,仲有鹅肝Mousse配上塔斯曼尼亚Summer Berries Jam,个鹅肝系自家制,不是罐头,两种食材加埋唔觉腻,第三件系蟹肉TART,上面𠮶两粒珠分别系黑醋同白醋滴落钙化水而成,好似食紧分子料理咁,第一道菜已经好有惊喜
第二道系鱼子酱,用番鱼子酱嘅罐盛上碟,鱼子酱占咗半罐,另外一半见到嘅系Lobster Jelly,上面一点点白嘅系Cauliflower Puree,每点仲加咗一少片食肉花瓣,卖相好吸引,旁边有一条用鲟龙鱼骨造成嘅匙,因为只有鲟龙鱼嘅鱼子先可以叫做鱼子,用番鲟龙鱼骨匙食就天衣无缝,不过大家要留意,记得唔好用金属匙食,咁会令鱼子酱氧化变酸,破坏原味,至于个鱼子酱,系来自伊朗,饱满圆润,不太咸,鱼味重,龙虾啫喱龙虾味浓,估唔到系咁夹
好多时食鹅肝都系配苹果或多士,今次系配奇异果同山楂酱,旁边仲有Hazelnut同25年陈醋,鹅肝入口即溶,无臊味,配上醋,没有油腻感觉
三文鱼比平时食嘅烟三文鱼厚,口感好结实,个味都好特别,酸酸哋,一问之下,原来系自己烟嘅,仲配咗白面豉酱同柠檬汁,好特别,咁清新,可以清清个口腔,为下一道菜作准备
两大只北海道带子,煎至金黄色,入面就刚刚熟,仲见到一丝丝嘅肉,上面配上鱼子酱,鲜得来仲有些咸香,配上意大利椰菜花,周边嘅泡泡系烟肉泡泡,再加上好脆嘅烟肉片,增加口感
两只大虾,用番红花腌过,经理介绍时话呢款系一款Creamy 嘅虾,但系我就觉得好爽口,又鲜甜,个番红花啫喱都好特别,系暖嘅,配上白陈醋,好醒胃。
讲开番红花,佢系番红花是世界上最昂贵的香料,被称为「红色黄金」或「秋天的黄金」,要170,000朵番红花才能收集到一公斤的番红花,仲必须在日出前以人工完成采摘以避免花朵枯萎而失去采收价值,采收后必须在干燥脱水后才能分级出售,响现代医学上,有抑癌、抗、调节等性质,同时间佢又有有通经、促进收缩的作用,所以孕妇不宜使用
温泉蛋、杂菇配上松露,菇同松露一向好夹,加咗温泉蛋令鲜味更特出,仲好滑
Tagliolini、温泉蛋同松露配上Butter Emulsion,好滑又好香牛滑味,咁多仲PASTA中,经理话最夹松露就系tagliolini,都系一条条好似意大粉咁,不过就幼好多,可能因为咁,所以无条tagliolini都吸咗好多汁,特别美味
食个好食,仲可以买返屋企煮 Roasted Pork Belly
来自加拿大嘅Pork Belly,仲有少少脆烟肉,完全不觉肥腻,入口即化,肉质松化,个皮仲好脆,全不是你想像中的邪恶,旁边嘅椰菜系经过自家烟过,味道好特别,仲好鲜甜
Slow Cooked 牛腹肌,好滑又有肉味,Baby Carrot 鲜甜,个薯茸仲加咗黑松露,好野味
其实已经好饱,不过点都食埋个甜品,系我最爱嘅Brownie,平时食嘅系全件都系朱古力,呢个就加咗些banana mousse,都好夹,仲有阵阵朱古力香,再点一点旁边嘅朱古力酱,味道更突出