2007-08-25
今次系我第1次o系openrice为餐厅下评语, 虽然唔系最近食过, 但系10多年来一直都系常客, 绝对讲得上系乐富仿膳既熟客仔, 我认为呢间上海菜馆有好多野大家可能miss左.首先, 个人最喜爱既一味系葱烧辽参, 用既系真正既刺参, 同市面上常见既婆参唔同, 虽然系贵d, 但系辽参(刺参)本身都系贵价野, 一分钱一分货!松子黄鱼(或者其他鱼)又系good, 钟意食酸甜既实o岩.佢地既大虾亦好好味, 大只得黎爽口弹牙, 又好几种煮法任君选择, 我觉得最好味既系京酱烧(唔太肯定个名)佢地既小笼包亦好好味, 入面既汤好足.汤方面, 砂锅云吞鸡值得推介, 好滑好甜, 抵食过翅!甜品喇㖞~ 豆沙锅饼同高力豆沙香蕉都几出名, 只不过最正既一定系拔丝! 拔丝苹果/拔丝香蕉都系咁好食, 但系由于功夫多, 佢未必成日肯做, 撞正旺场既日子就未必食倒喇, 同埋就算肯做都要等20-30分钟, 建议一开始点菜既时候点埋.讲真, 佢地既食物质数好高, 亦有相当稳定既水准, 以呢个价钱食倒咁正既上海菜真系冇乜边度有!ps. 服务态度一流! 不少员工更加有讲有笑.pps. 呢度仲有大闸蟹食, 不过当然系要食大闸蟹
松子黄鱼(或者其他鱼)又系good, 钟意食酸甜既实o岩.
佢地既小笼包亦好好味, 入面既汤好足.
汤方面, 砂锅云吞鸡值得推介, 好滑好甜, 抵食过翅!
ps. 服务态度一流! 不少员工更加有讲有笑.
pps. 呢度仲有大闸蟹食, 不过当然系要食大闸蟹既时令先有啦.