2024-09-28
平时一大班人庆功宴离不开打边炉/食放题,今次人少少都要食放题庆祝🍾!👧🏻就同朋友去咗铜锣湾广场既极尚大喜屋,食物质素每间分店都保持一贯水平,难怪星期一晚上都可以Full House!🌟刺生/卷物食放题其中一个重要环节紧系食刺生!各种鱼类,例如三文鱼、油甘鱼都系新鲜肥美完全冇腥味,各种贝类刺生选择亦不少,赤虾够晒鲜甜😝。迷你海胆手卷既海胆相当鲜甜Creamy,加上少饭量,食多几只回本就岩晒!就算唔食生野,卷物例如黑松露芝士软壳蟹卷、鱼子樱花龙虾沙律卷都系不错既选择。🌟炸物/串烧炸物例如天妇罗、炸鸡翼呢啲对👧🏻嚟讲系必食,天妇罗🍤炸衣够薄,口感够脆唔会觉得油腻,虾刚刚熟口感够爽,好值得Encore。另外牛舌、菠萝🍍串烧都令人印象深刻,牛舌薄切好够腍,菠萝爆汁劲甜又冇渣,当系饭后甜品一流!🌟熟食落咗单但食物未到时,最岩就系出去攞野食,章鱼小丸子/饺子🥟呢啲算系必有,但估唔到连海鲜,例如白烚虾、青口、炒蚬、中式点心都有!另外自己落单仲可以拣避风塘濑尿虾、花雕浸鲍鱼、黄金软壳蟹、瑶柱豆苗、烧乳鸽等熟食🍲,选择众多。濑尿虾够惹味又容易剥壳,花雕浸鲍鱼够软身,黄金软壳蟹系完整一只蟹斩半,配埋黄金炸鱼
🌟刺生/卷物
🌟炸物/串烧
🌟熟食
落咗单但食物未到时,最岩就系出去攞野食,章鱼小丸子/饺子🥟呢啲算系必有,但估唔到连海鲜,例如白烚虾、青口、炒蚬、中式点心都有!另外自己落单仲可以拣避风塘濑尿虾、花雕浸鲍鱼、黄金软壳蟹、瑶柱豆苗、烧乳鸽等熟食🍲,选择众多。濑尿虾够惹味又容易剥壳,花雕浸鲍鱼够软身,黄金软壳蟹系完整一只蟹斩半,配埋黄金炸鱼皮,送酒一流!
🌟锅物
👧🏻同朋友就Share左两个锅物,包括雪花牛肉锅同鲍鱼皇帝蟹皇粥。牛肉锅用上寿喜烧汤底,有几件肥牛、生鸡蛋、豆腐、娃娃菜。而蟹皇粥粥底绵密,除咗有少量蟹肉,仲有啲粟米粒。
🌟甜品
雪糕柜有多款雪糕选择,估唔到连Haagen Dazs最新既Pierre Herme系列都有,紧系要食返一两杯回本!
🌟饮品
饮品选择多到眼花撩乱,普通汽水之外,酒柜仲有Asahi、Somersby 苹果啤、Sapporo 等唔同款式酒类、冷泡茶、珍珠奶茶🧋。另外仲有冻/热清酒🍶、梅酒可以自己斟,真系可以饮饱食醉!