2019-04-24 136 浏览
有日lunch time同同事行过见到呢间店几得意,上openrice见到零负评就即刻约happy friday兼长假前夕就约埋黎试一试有几正~呢间店舖装修好怀旧,好似去左六七大年代既食肆咁!墙上面贴左d怀旧海报,仲有古老要用手拨号既电话~点餐系剔纸仔既~样样都好似好吸引,最后我同同事分别叫左肉燥猪扒饭同葱油猪扒饭~仲加多左个芝麻鸡翼同椒盬鱿鱼须。野饮同事叫左cc lemon~我就叫左个热蜂蜜生姜茶。cc lemon系咩名大家都知道就唔多讲,想讲既系唔系好多餐厅提供既蜂蜜生姜茶~因为今餐都系炸野比较热气~谂住有杯蜂蜜生姜茶可以清一清热~果然叫得好~呢杯茶入口顺喉唔过甜,姜味都够重~岩哂女士饮!跟住我地既猪扒饭上台~两碗既猪扒都好大块!炸到金黄色劲吸引!肉燥分布系猪扒既下方,食落唔会过咸,捞埋饭食好好食!好有台湾既风味!而主角猪扒炸得非常脆口,但入面仍保留肉汁唔会炸得太干,非常juicy惹味!同事既葱油猪扒饭本身我谂到系会好油偏咸d,点知完全唔油,仲好香葱油味,佢话比我既肉燥饭更香更好送饭,见佢三扒两拨已经食哂,都知道一定好岩口味!另外叫既小食椒盬鱿鱼须亦唔错~以前细个兴过一排街边买$1

仲有古老要用手拨号既电话~

cc lemon & 热蜂蜜姜茶

葱油猪扒饭

另外叫既小食椒盬鱿鱼须亦唔错~以前细个兴过一排街边买$10一大包既
椒鱿鱼须,但果d鱿鱼须系好韧咬到牙臼都甩咁滞,但呢度既鱿鱼须一咬就断开,唔驶咬到牙软~不过份量比较细份。
椒盐鱿鱼须

而芝麻鸡翼亦系香口之选,外表有d似避风塘炒既样子,食落唔算好辣,有d炸蒜系面,鸡皮炸得香脆,入面鸡肉嫩滑,同椒盬鱿鱼须相比我更爱呢个鸡翼!
芝麻鸡翼

呢餐真系邪恶的美味~咁样食法两个人2百蚊都唔驶~
一定再翻兜

cc lemon & 热蜂蜜姜茶