2021-07-09 1551 浏览
久违了的姊妹聚餐,近年利园一带美化之后环境好好多.个人很餐厅的装修,木质枱加地砖.首先要赞一赞Open Rice book枱之后我打去问叫甜品可唔可以加”Happy Birthday” 同埋佢地个名,之后当天收到餐厅来电见我地系庆祝生日今日cake卖得7788 怕我地嚟到食唔到心仪的蛋糕Happy Hours 一人叫杯cocktails chill下先,再决定叫4个dinner set ,有头盘,主菜同啡茶.头盘有两款,我食冻虾雪芭 – 虾合格雪芭好酸. 主菜的牛实在令我们有点失望,竟然一点配菜都没有……牛的质感不好有少许骚味. 个青酱其实好一般,不过唔连青酱食就会完全无味. 少少咸味都无….海鲜意粉无咩特别,海鲜无味道,意粉偏硬,三文鱼颜色好白个汁质地有D奇怪不过系3样入面最好食卖相亦系最靓.主菜就真系可以唔使提不过甜品真系好有惊喜,我地都被惊艳到.红丝绒蛋糕Cream Cheese mousse , red vanilla butter cake –蛋糕完美的湿润度加上份量合适的cream cheese 果然系必食之选朱古力榛子蛋糕 Chocolate mousse, hazeln

主菜就真系可以唔使提不过甜品真系好有惊喜,我地都被惊艳到.

朱古力榛子蛋糕 Chocolate mousse, hazelnut praline, brownie-香浓的榛子味配上浓郁的朱古力,水准之上.
伯爵茶柠檬蛋糕 Early grey mousse, lemon sponge, crunch – 淡淡的伯爵茶味配搭清新的柠檬味,味道非常和谐.
即焗三重莓果藜麦金宝 Mixed berries, quinoa oat crumble, vanilla ice cream – 依个真系好正,杂莓配上松脆的crumble面云尼拿雪糕又刚好平衡莓的酸味…谂起都想再食…..

总结:正餐就唔会再食…不过我绝对会再嚟试埋其他甜品.
2021-06-11
庆祝纪念