2020-11-17
男朋友终于搞掂单大project,趁佢有得唞唞,当然要book返间好嘢,食返餐好嘅😆 呢间天后嘅私房菜系朋友介绍,话食材高质,师傅嘅手势了得 (当晚师傅话自己拎过香港青年组冠军,犀利!),道道菜都咁好食,我哋食嘅系6-course dinner。Tomata Tartare 颜色好colourful够吸睛,酥饼上面除咗有蕃茄,仲有mixed veg,口感有层次,香口酥脆又不失refreshing。Iberico Ham w/ Plum 平时食ham都系配蜜瓜,现配布冧真系第一次试,估唔到酸酸甜甜更加带出ham嘅咸香。Sea Urchin Custard 用上Tasmania嘅海胆,配上俄罗斯嘅caviar,食落又香甜又滑溜,每啖都带有浓浓海胆香🤤Traditional French Onion Soup 洋葱用上奶油拌炒, 令到佢慢慢吸收哂啲酱汁同浓汤,香甜浓郁🤤 入面仲有丝丝洋葱同埋芝士😋 入面仲浸住法包,索哂汤不得了😛 面头仲有parmasen cheese脆脆,锦上添花👍🏻Pan-fried Crab Cake 呢个真心不得了,个蟹饼系用上大闸蟹嚟整🤯上面再加埋牛油果酱同pick
Pan-fried Crab Cake 呢个真心不得了,个蟹饼系用上大闸蟹嚟整🤯上面再加埋牛油果酱同pickled cabbage,食落一丝丝蟹肉再加埋牛油果嘅creamy不在话下,连个酱同油都精心准备,系大闸膏酱同龙虾油嚟🤯
Baked Portobello 好丰富嘅口感,大啡菇上面仲有菇肉、芝士、Iberico chorizo,咸味都好有层次😋 面头仲有牛肝菌酱同牛肝菌,菌香味十足😚
Braised Lamb Belly 估唔到喺到都可以食到炆羊腩🤪炆得好嫩滑,而且呢个西式嘅煮法炆羊腩又别有一番滋味。伴碟嘅面豉汁煮日本白萝卜,惹味又唔会太over,2样都好入味。
Pan-fried Dry Aged Duck Breast 呢个香煎熟成鸭胸,辣蜜汁烧西兰花扒,煎到鸭胸两边都焦香效果,微微的甜焦香,配上熟成后的鸭胸,浓烈肉味嘅鸭胸加甜香,系第一次尝试到嘅味道!
Strawberry Crumble 云呢拿雪糕好香,配上新鲜酸甜嘅士多啤梨肉,仲有乳酪,3样加埋一齐嘅味道喺口入面碰撞,唔经唔觉好快就食完,配埋一杯红茶,为呢餐饭画上一个完美满足嘅句号。
如果你钟意睇我嘅食评,不妨关注我,支持吓我,谢谢你☺️💕