2016-05-17
香港嘅日本餐厅实在系多不胜数,要令人想试完再试,就一定要好出众!而当一向嘴刁嘅同事「大大力推荐」Sushi Ta-ke竹寿司,我就谂都无谂打左去Book位!约左朋友1点食Lunch,入到去,环境一流,格调摩登,就算坐满晒人,整体气氛都好舒服。我地拣左寿司吧台,决定唔睇餐牌,食由师傅发办嘅omakase。拣omakase最睇到师傅嘅心思同功力,而Sushi Ta-ke就绝对无令我地失望!当中有几款好值得推介!其中一样头盘系甜虾+白虾,鲜甜Q弹,唔错 !日本象拔蚌烟韧爽口,上面舖左酸酸甜甜嘅柚子皮,超‧级‧回‧味!其实每次食拖罗都战战竞竞,因为曾经试过希望越大失望越大。师傅系食之前细心提醒我地,拖罗已加左少少盐,唔需再点豉油。一入口,肉质幼嫩,油分丰富,老土都要讲句:入口即溶!赞!牛味浓郁,酥嫩多汁,烧得啱啱好。主菜烧和牛系我另一最爱。赤身寿司,爽润细致,唔会太过油腻,令我对吞拿鱼改观~平时比较少食嘅喜知次寿司,卖相吸引,食落去好爽身,正~不得不推荐嘅海胆寿司。层层叠嘅海胆浓郁甘甜,无腥味,好有after taste。起初以为系蛋糕,听师傅讲原来系玉子!卖相吸引不在话下,食落去鲜甜弹牙,好
约左朋友1点食Lunch,入到去,环境一流,格调摩登,就算坐满晒人,整体气氛都好舒服。我地拣左寿司吧台,决定唔睇餐牌,食由师傅发办嘅omakase。 拣omakase最睇到师傅嘅心思同功力,而Sushi Ta-ke就绝对无令我地失望!当中有几款好值得推介!其中一样头盘系甜虾+白虾,鲜甜Q弹,唔错 ! 日本象拔蚌烟韧爽口,上面舖左酸酸甜甜嘅柚子皮,超‧级‧回‧味! 其实每次食拖罗都战战竞竞,因为曾经试过希望越大失望越大。师傅系食之前细心提醒我地,拖罗已加左少少盐,唔需再点豉油。一入口,肉质幼嫩,油分丰富,老土都要讲句:入口即溶!赞! 牛味浓郁,酥嫩多汁,烧得啱啱好。主菜烧和牛系我另一最爱。 赤身 寿司,爽润细致,唔会太过油腻,令我对吞拿鱼改观~
平时比较少食嘅喜知次寿司,卖相吸引,食落去好爽身,正~ 不得不推荐嘅海胆 寿司。层层叠嘅海胆浓郁甘甜,无腥味,好有after taste。 起初以为系蛋糕,听师傅讲原来系玉子!卖相吸引不在话下,食落去鲜甜弹牙,好特别。 身为绿茶控嘅我,二话不说拣左绿茶雪糕作 甜品。果然无令我失望!入口滑,绿茶味唔会太过浓缩,恰到好处,赞!