2024-08-21
一生悬面 Issyokemen📍旺角通菜街73号地舖众所周知,我同朋友都好钟意食拉面,虽然唔算食得密,但每次见到有新口味或期间限定嘅拉面,都想一齐去试试。藉着一生悬面・拉面祭、旺角店推出牡蛎沾面,整个ig都被洗版,我哋都专登夹咗一日去旺角探店。介绍食物前,我想特别讲下个店名,「一生悬面」其实系取日文「いっしょけんめい」嘅读音命名,呢句意思简单代表努力、拼命、尽全力去做,日本人多数用嚟形容重视做事态度嘅人,或者用嚟表示自己嘅决心。当一间拉面店用呢个词语改店名,可想而知师傅们对自家出品有几大信心,亦因为咁令我哋特别期待造访呢间出名专心一致、做好拉面同沾面嘅「一生悬面」。 💰$138広岛県の牡蛎沾汁面 🦪牡蛎沾汁面配料丰富,炙烧广岛蚝、炙烧豚肉、慢煮鸡叉烧、慢煮豚叉烧、半边半熟蛋、一片烧洋葱同1/4只青柠,一碗全收!呢款沾汁面有冷热面可选,如果想食更挂汁嘅面条,可以好似我哋咁选择热面。因为热面比冷面多咗一次加热嘅工序,所以面条先可以保持冷面弹牙嘅口感,同时变得更能吸附酱汁!偏粗身嘅面条入口柔顺,咬喺口更为Q弹,整体非常挂汁,同超浓郁牡蛎嘅沾汤汁融合!呢款面会比其他拉面店出色,相信系因为师傅更
📍旺角通菜街73号地舖
💰$138
広岛県の牡蛎沾汁面 🦪
偏粗身嘅面条入口柔顺,咬喺口更为Q弹,整体非常挂汁,同超浓郁牡蛎嘅沾汤汁融合!呢款面会比其他拉面店出色,相信系因为师傅更有心思,落足心力炼制牡蛎鲜油,再用嚟捞面,令面条充满光泽唔黏腻之余,净食面条都品尝到日本牡蛎嘅风味。
多层次嘅牡蛎豚骨沾汁以日本金蚝每日自家熬煮,搭配豚骨高汤制成,加上碎洋葱提鲜,味道浓郁,令人回味无穷。将面条沾上浓汁,可以一次过感受到沾汁嘅香甜、浓厚同鲜美!
配料方面,炙烧广岛牡蛎肥美饱满、鲜美甘甜,微微炙烧后更能带出牡蛎天然嘅咸鲜味,亦有外脆内软嘅感觉。满有期望嘅朋友追加咗三片慢煮豚叉烧,连同本身𠮶一片,我哋呢碗足足有四大片豚叉烧!呢个决定真系无错,虽然要加$20,但呢个味道、呢个质素真系值回票价。首先,豚叉烧比较薄身,因采用慢煮技术,所以肉色偏粉嫩,肉质亦更鲜嫩,连带轻轻嘅黑胡椒味,好食到停唔到口!厚身豚肉经过炙烧,所以多咗一份焦香,脂肪存在感不太,入口即化,油香满溢!另一边厢嘅鸡叉烧,亦以鸡胸肉慢煮而成,口感鲜嫩爽滑,感觉比较健康。食面之余,仲可以大啖食肉、大啖食牡蛎,话系世界级享受都不为过!
💰$95
鶏白汤ラーメン 🍜
而我自己就拣咗系上年全新推出嘅鸡白汤拉面,香浓嘅鸡白汤配上嫩滑豚叉烧同鸡叉烧,相比下较为清淡温和,更适合要习惯改食重口味嘅我。系我心目中,鸡白汤拉面稳占拉面排行榜头几位,经常同鱼介豚骨拉面、海老拉面争第一。
我爱食鸡白汤,主要都系个汤底。一般而言,拉面师傅都会采用鸡骨,以长时间炖煮后萃取出高汤作汤底使用。鸡白汤乳白色嘅浓郁来自鸡骨,系炖煮过程鸡骨会释出精华乳化汤底,令汤底变得浓厚、带有独特香气。只要汤底煮得好,配上嫩滑嘅叉烧同半熟蛋,再加埋幼身拉面,就一定食到碗配搭得宜又美味嘅鸡白汤拉面!
讲咗咁耐,其实都系想讲一生悬面嘅鸡白汤拉面唔单只做到上述嘅程度,更因为选用咗两款肉类制成嘅叉烧,令味道、视觉同口感都带来新一番滋味,大家必定要亲身试试!
💰$35
フライトチキン 🍗
至于小食,我哋就拣咗唐扬炸鸡,皮脆肉滑有肉汁,配上日式咸味沙律酱,还原日本地道炸鸡风味!