2022-11-08
自从北角开咗北角汇之后整体嘅观感真系好咗好多,🤗而且亦增添番一份年轻感,无论系一期定系二期,餐厅都依然有多重选择,日式越南西餐打边炉,韩烧依然系应有尽有,😳而且基本上潮流时装超级市场亦都一应俱全,真系可以用麻雀虽小五藏俱全来形容,😂更加完美嘅就系喺超级市场里面都有一间日式拉面餐厅,顿时就好似置身日本一样,难得嚟到当然亦都要顺便品尝埋😝赤虎— 🍜追求辣椒辛辣刺激咁嘅辣味猪骨汤底,无论从色泽定系香味上面真系无懈可击,🌶️浓郁嘅汤底,🍜伴随住辣味嘅刺激感确系过瘾,至于拉面选用嘅就系比较幼身,🍜但依然保持弹性同埋硬度,当然时间都要控制得比较严谨,先可以出到同样质素嘅拉面,🍜至于配料就有两块大大块肥瘦分明嘅叉烧,即使薄,但系肉味够浓,🥩再加上有滑脱脱嘅温泉蛋同埋爽口嘅木耳丝,确系非常之满足🥚芝士鱼条拼鱼饼🧀— 除咗拉面之外小食都表现出色,钟意食芝士嘅,🧀当然唔可以错过呢一款小食,一个价钱两款滋味,🧀首先芝士鱼条外皮酥脆里面包住嘅就系类似鱼蛋嘅质地。🧀另外中间就有流心嘅车打芝士,咬开第一啖芝士就会慢慢流出来另外鱼蛋肉当然系弹性好鲜味。🧀至于鱼饼就好似硬身嘅鱼腐一样,烟韧度高。🧀同样亦都系有芝士夹心,
芝士鱼条拼鱼饼🧀— 除咗拉面之外小食都表现出色,钟意食芝士嘅,🧀当然唔可以错过呢一款小食,一个价钱两款滋味,🧀首先芝士鱼条外皮酥脆里面包住嘅就系类似鱼蛋嘅质地。🧀另外中间就有流心嘅车打芝士,咬开第一啖芝士就会慢慢流出来另外鱼蛋肉当然系弹性好鲜味。🧀至于鱼饼就好似硬身嘅鱼腐一样,烟韧度高。🧀同样亦都系有芝士夹心,两者结合味道够晒浓郁,新鲜整好之后仲有拉丝嘅感觉🧀
芝麻鸡翼— 🐥最后当然唔少得香喷喷嘅芝麻鸡翼,将鸡翼炸完之后衬外皮仲系酥脆金黄嘅时候就洒上芝麻,外表好似简单,🐥但内里就真系有干坤,鸡翼嘅骨肉,容易分离,外皮炸到脆卜卜就反而冇感觉油腻感,可以额外再加上七味粉在吊起成个味道,🐥色泽上都非常统一,呢个当然系品质保证,脆口唔似骨嘅鸡翼确系印象分非常高嘅一款必嗌小食🐥
鸣虎 (北角汇) (北角)
北角渣华道123号北角汇2期B1楼一田超市内