(一百二十五)甜蜜蜜:佳佳二姐甜品:就冬至,晚饭后想吃碗汤水,过一个暖笠笠的冬天,就来到佳佳二姐甜品。餐厅座位空间有限,在这么窄的座位,面前还有两位肥得想搣死佢的好朋友,我在此刻突然发现自己开窍,有得道升仙之感,因为佛憎领悟到四大皆空,我却领悟到比他们更高一个层次,就系四胸皆大,我总是觉得如果摆个头落去,就一定会被佢地夹爆,正如我成日认住姓马的,就一定要著短裙一样。你知道吗?女人密友叫闺蜜,而男人密友叫龟蜜,见到佢地黏得咁实,就知道佢地一定系龟蜜(唔好问我点解用龟字,唔识答你,你自问自答好啦)。这时候趁甜品未到,叫他们望住对方唱首"甜蜜蜜,你呀,甜蜜蜜"就岩架啦。1. 宁波姜汁汤丸-$20:招牌汤丸8粒,烟烟韧韧,又多又圆又滑,内藏流沙芝麻馅,香味扑鼻,糖水够姜唔会太辣。2. 白果薏米腐竹-$20:腐竹煮溶,豆香满溢,慢煲薏米,弄得稠身,既浓厚又香绵,加上白果滋阴养颜,临走前买左一包宁波汤丸(芝麻馅),24粒$42蚊,待冬至与家人滚两滚,团团圆圆。这间叫二姐甜品,那间叫谭仔三哥,这间叫阿妈靓汤,那间爸B烧 Bar B Q,原来香港度度都有屋企人开的餐厅,在街也能感受到家中温暖,不过我觉

这间叫二姐甜品,那间叫谭仔三哥,这间叫阿妈靓汤,那间爸B烧 Bar B Q,原来香港度度都有屋企人开的餐厅,在街也能感受到家中温暖,不过我觉得一家人咁熟,无奶油收我钱架,如果唔使比钱的话,我会更加感受到家庭温暖罗...
2019-12-17