2018-06-19 1796 浏览
有人会觉得开食肆一定要开系啲食店林立嘅地区,人流多嘅时候食客自然会拣到你;都有人话开食肆要开系啲旁边冇其它食店嘅地方,食客就一定要食到你。呢个问题都几值得探索下,不过无论如何,今次我想讲嘅系呢间位于荃湾路德围嘅韩式小店「韩阁」,认真艺高人胆大!路德围可以算系荃湾最多食肆小店林立嘅地方,但系「韩阁」系位于路德围嘅边境,人流比较上唔会好密集;更甚者,其实佢个位置都几唔显眼,门口对住一个冷落商场-力生广场嘅入口,如果唔系要穿过力生广场上地铁站,真系比较少行到过去。作为荃湾人,老实d讲,其实呢间小店我都系最近先发觉,唔系今日喺荃湾行街突然心瘾想食韩国菜,我都未必会探索到呢度。从面门睇,铺头的确唔系大,里面大约可以坐20多个人。我哋星期六下昼1:30左右到达,店舖已经座无虚席,好彩只系等左一阵,好快就有位。入到去嘅时候,见到老板系香港人,店员系50几岁嘅Auntie,估计其实呢间韩国菜并唔系由正宗韩国人主理;不过呢个唔系大问题,反正连锁嘅韩国食店都唔会系由正宗韩国人主理,食物味道质素先系最重要!一间小店,餐牌都有成七,八页!选择非常之多!石锅饭、韩国拉面、紫菜包饭、铁板炸鸡乜都有!而且餐牌图文并

从面门睇,铺头的确唔系大,里面大约可以坐20多个人。

一间小店,餐牌都有成七,八页!选择非常之多!
石锅饭、韩国拉面、紫菜包饭、铁板炸鸡乜都有!

而且餐牌图文并茂,睇落会比较容易抉择。
我哋叫咗季节限定嘅松叶蟹肉柑柚沙律大韩无骨猪手(例)韩式炖牛骨面海鲜煎饼,同埋牛肉杂菜手卷,另外单点加$12叫咗杯冻嘅榛子朱古力

落完单,老板奉上左四小碟冷盘前菜俾我哋:芽菜、菠菜、小鱼干同埋泡菜

四小碟冷盘前菜
冇谂过一间小店都有咁贴心嘅服务!
味道都唔错,尤其系喺咁热嘅天气,食到冰冷嘅前菜,系开胃嘅!
最钟意食佢嘅小鱼干,甜甜地嘅烧烤酱味,仲要咬落有口感!

第一道上场嘅系松叶蟹肉柑柚沙律 $58
松叶蟹肉柑柚沙律
菜牌写佢系期间限定嘅。
呢道菜感觉似泰式沙律多啲,但系佢嘅沙律酱用咗韩国柚子蜜调配成,所以你话佢系韩式沙律又不失为过。
松叶蟹肉嘅份量比我想像中多,唔系得两汤匙装饰下;

松叶蟹肉柑柚沙律
虽然觉得佢系急冻货(呢个价钱比雪藏货系可以接受),但系食唔到有雪藏味,所以绝对无可挑剔,份量甚至比柑柚更加多!
柑柚味道酸酸甜甜,多汁。呢个沙律打开咗我个味蕾。

海鲜煎饼 $68 亦都随后上桌
海鲜煎饼
我会话呢个份量系三人就最perfect。
煎饼都有啲厚度,海鲜都唔系剩系得一两粒虾仔,仲有啲鱿鱼同埋葱;
海鲜煎饼
饼浆唔会好韧,煎饼都唔会好咸同埋油,配个沙律酱俾你点香口野,个人觉得唔点都够味。

牛肉杂菜手卷 $38
牛肉杂菜手卷
同其他韩国食店嘅相比,呢度卷得比较幼身,但当然材料绝对冇偷工减料。
卷入左萝卜丝、青瓜丝、牛肉同埋菜丝,放上香口嘅白芝麻,多重口感,清新但又不失肉汁嘅滋味。
美中不足系个饭水份多咗少少,有少许黏。

韩式炖牛骨面 $68
韩式炖牛骨面
呢道菜我爸爸大赞!

其实呢道菜上桌时我系最冇期望,因为佢卖相确实好家常feel,冇装饰可言;
饮一啖汤,个汤竟然有小小牛奶味!
老板话我哋好彩,因为牛骨汤底系厨师每朝早10点半返嚟开始炖,炖三个钟,确保每日新鲜即制,一点半先有得卖!
啲牛肉仲要炖到好腍;
韩式炖牛骨面
面底吸尽牛骨汤精华,仲有啲蔬菜垫底,
韩式炖牛骨面
原来食物同人一样「不可貌相」

大韩无骨猪手(例) $68
大韩无骨猪手(例)
份量都唔少。
平日食开猪手会觉得好肥腻,不过因为呢个猪手可能脂肪比例冇咁高,所以会可以当普通肉食。
大韩无骨猪手(例)
论味道,呢个猪手其实系稳阵之选,佢唔会令你有好难忘嘅味道,但系食嘅时候你又会食得好开心,好似食紧一样好复杂,系屋企唔会整嘅嘢。

榛子朱古力
榛子朱古力
食住啲香口嘅嘢,饮杯冻饮简直大快人心!
榛子朱古力唔甜,味道浓。

有时候可能最正宗嘅味道未必啱自己嘅口味,就好似一件最靓嘅衫着咗上身未必衬自己;
我唔可以讲话「韩阁」嘅食物系正宗韩国味道,但系我想讲嘅系,原来当佢经过厨师稍为调整,接近香港人嘅口味嘅时候,原来呢个先系对我来讲最好嘅感觉!
2018-06-16
四小碟冷盘前菜