2020-04-04 821 浏览
生牛肉汤河,源自越南,又名越南粉。小弟觉得喺香港好似好难食到一碗好好味的生牛河,当然其中原因系因为未食得哂香港每间有供应生牛河的餐厅,未能作出最全面的评价长沙湾嘅新记,都可算系我几年来食过生牛河最好嘅一间生牛河$46 唔贵的,碗系热,合格。几年前食𠮶阵有问个职员汤系咪自己煲,佢话系因为我话个汤好好今时今日再饮个汤,水准依然,好浓、够热,唔知系咪用大量牛骨煲唧啲青柠汁落汤,啖汤零舍不同对大食嘅朋友来讲份量可能比较细,大家考虑加唔加底喇九层塔,我习惯用黎摆落汤度浸一浸,再夹返出黎,等香叶个香味渗入汤中生牛河个粉一定要幼、爽、滑粉身太粗一定肥佬呢度用嘅牛就一定唔系高级野黎,$46碗,我觉得都系寿喜烧𠮶啲肥牛,所以碗河黎到,啲牛生生地我都等佢浸熟啲先食但啲牛系有浓嘅肉味冻柠茶正常一系列嘅酱料,最左边潮式辣油就一定唔可以落喺生牛河个汤,完全唔夹唔驶问今日分享完毕,谢

长沙湾嘅新记,都可算系我几年来食过生牛河最好嘅一间

因为我话个汤好好

唧啲青柠汁落汤,啖汤零舍不同

对大食嘅朋友来讲份量可能比较细,大家考虑加唔加底喇

生牛河个粉一定要幼、爽、滑
粉身太粗一定肥佬

但啲牛系有浓嘅肉味