2019-01-25 351 浏览
依旧,推开那块厚而不透明的透明胶门挡。仍然系圆胶櫈,圆折枱。两边墙依然贴满餐牌。佢老板,依然颈戴八両金,健壮如昔。一切无变!系啰,好既野,变来做咩呢?!今时今日系香港地做餐饮,叫「唯一」既唔止呢家。但呢家真系做到合乎其名,全港只此一家。归根究底,只有两种可能性:1. 只懂坚持出品而不懂经营之道2. 资金问题我谂,佢属前者。讲钱,佢蜗居四坡坊,即红遍港九近二十年,为不少人心目中云南米线之首选。点会无金!知道老板坚持每碗米线上枱前,均用小锅煮过,力求热烘烘,香味遍达。呢种近乎「戆居」的坚持,为佢开了发达之门,却同时关了可能大肆扩张的机会。虽知道坊间做米线者十之有九点九九九九都系车仔面档咁运作,几样做好的食材执成一碗,加上热汤上枱。好似佢咁做,揾鬼同佢打工~哈哈~~~呢碗「腩肉猪大肠米线」,由细食到大。由好早前一粒粒肥脂浮系面,到依家「清」左好多,但依旧系油立立!无错,佢就系咁有个性。从来都无话sell健康少油。但个味道,真系令人回味。辣得来酸,酸得来一啖嫩滑、爽脆、软稔......忍唔住连汤都想饮埋。但我通常叫多支豆浆饮,明知你会搞到我再肥D,可避,则避DD啦!岁月如轮转,小店,转眼熬成经

1. 只懂坚持出品而不懂经营之道
2. 资金问题

腩肉猪大肠米线

岁月如轮转,小店,转眼熬成经典,真心希望再过二十年,都唔好变!
好的东西,变来做咩?!
2019-01-03
腩肉猪大肠米线