2015-01-19 3446 浏览
礼拜日喇,朝早洗完晾完衫就出门口喇~ 今日约咗表弟表妹出去睇戏,感觉上佢地放假冇野搞一系喺屋企附近流连,再黎就已经习惯性去将军澳了(记得上次同佢地睇戏都系去将军澳)我又冇所谓wo,反正我好少去𠮶边,对我黎讲几新鲜吖 睇完戏大概一点了,我又冇食早餐,虽然话睇戏嘅时候食咗啲爆谷饮咗啲汽水,但系时候食午饭了,去边度食好呢~ 哩边对我黎讲系个陌生嘅地方,咁就随便揾啦,不知不觉就黎咗哩间【牛摩】火锅店嘅门口了,自助火锅wo,有人对哩间店几有兴趣,我就有啲犹疑喇,任食wo,我自己知自己事,一定会追饭食的(肉都一样),又想食又怕肥,已经唔系18廿二了,点减呀,肥硬啦,哈哈~~~ 喺门口犹疑咗一阵,饿了,唔想周围再揾了,问问门口侍应妹妹一啲资料后,就决定入去了 侍应妹妹带咗我地入去最角落嘅位置坐底,地方几干净吖,白色台面上有两个黑色电磁炉,间食店嘅大名清楚咁印(?)喺电磁炉上面,非常醒目,加上和风木板墙同造型独特嘅吊灯,感觉几舒服吖~ 坐低后首先要决定嘅系食边只牛肉,经过商量之后就决定要最基本嘅任食【美国肥牛】吧 然后就要决定要咩汤底了,表妹想要【长崎猪骨浓汤】,表弟就对期间限定嘅【日式芝士咖喱汤底】
)我又冇所谓wo,反正我好少去𠮶边,对我黎讲几新鲜吖

然后就要决定要咩汤底了,表妹想要【长崎猪骨浓汤】,表弟就对期间限定嘅【日式芝士咖喱汤底】有兴趣,眼前有两个电磁炉,我地3个人,就两种各一啦,几简单

猪骨汤底

芝士咖喱汤底

等汤底嘅同时间我地就已经急不及待咁出去攞配料喇,首先见到嘅系火锅用乌冬同拉面,分别装咗喺啲细碟度,几方便吖~ 值得一提嘅系哩个拉面几耐煮的,唔觉意煮耐咗口感都可以接受

乌冬,拉面

再行过去就见到一堆配料喇,有几种菜,有粉丝,莲藕,芽菜,金针菇,几款火锅丸类,老实讲选择其实唔系好多,味道亦唔系好特别,值得一提嘅系有一只火锅丸入面有芋头的,系比较特别嘅一种。

再过去就有两个两种饭可以选择,一样系白饭,另一样系【和牛炒饭】,炒饭味道还可以,唔系话好特别,表弟话咸咗啲,对我黎讲就啱啱好,反正小弟食咗3小碗,我爱炒饭呢~ 哈哈
饭嘅旁边仲放咗一兜咖喱汁,我攞咗啲黎捞饭食,味道冇乜特别,唔想花太多时间去写了。。。转角位就系调味料喇,辣椒,麻油,炸蒜,辣萝卜,葱花,香菜,酱油,柚子醋,摆得几干净方便吖。。。

调味料

返到位牛肉同猪肉已经上咗台了,都切得薄薄的,最适合就系俾啲好少落厨嘅年轻人煮架喇,想唔熟都难,味道就正常程度啰。。。
猪肉,肥牛

今次点嘅系肥牛,第一盆肉比较多,食落都好新鲜,哩个价钱黎讲可以接受了,每次追加大概要等5分钟左右吧,我地追加咗6盆吧,有时候都会有比较肥嘅情况发生嘅
就好似下面黎几片咁~

肥牛

鸡肉系要另外叫的,唔知点解,不过就叫盆试试啦,鸡嘅口感还可以,但老实讲就真系食唔出咩鸡味喇,但最近都好少食到真系有鸡味嘅鸡,好奇怪。。。

喺最角落𠮶边有乳酪雪糕,仲有几样脆脆脆粒配料可以自己放,味道一般啦,冇乜特别,不过我相信小朋友会几中意。。。。另外啤酒,汽水,绿茶,红茶,玄米茶等等等等当然亦系随便你饮架啦~ 啊,我留意到角落有寿司嘅牌喺度,但冇见到有寿司,上openrice睇返发现晚饭时段先有得供应的。。。

埋单98加一,价钱合理啦,冇咩特别,又冇咩投诉嘅一餐,每人送优惠卷一张,下次送咩就自己睇吧,个字我唔识打

优惠卷