2008-11-08 8 浏览
小金鱼变成咗小病鱼足足一个星期有多,刚刚呢个星期好d,见今日唔洗返工,就同鱼妈妈出街揾食啦,补偿一下食咗一个星期的白粥o既可怜鱼胃(食到差点见到白色野都惊)。本嚟谂住同鱼妈妈食和花亭,但系鱼妈妈嫌行过去太子远,以鱼妈妈咁悭廉的性格又点会肯"打的"去吖(就算系小金鱼比都系咁话),但系又唔想同鱼妈妈食麦当当or肯基基咁,谂谂下就醒起屋企附近仲有间峰寿司㖞,之前系铜锣湾有食过,味道唔错,于是就同鱼妈妈游咗过试下啦。去到见到门口都有几多人等位(个时只系2点几到),我攞咗张飞都惊要等好耐(鱼妈妈系老人家~边肯等成个钟头只系为咗食餐lunch吖~~),不过都算好彩,我地等咗10分钟左右就有位,仲要系回转位添hehehehe。好~~坐定~~拣野食....... 蟹柳寿司:第一次系铜锣湾食的时候,觉得超好食,但系今次就一般般啦,size细咗,仲要变咗无味道,虽然比起街边所谓蟹柳都算好好多,但系差咗就系差咗。三文鱼腩寿司:小金鱼觉得同普通三文鱼寿司无乜分别,虽然叫腩但系就一d都无肥美的感觉,可能系因为切得太薄的关系,失去叫人觉得肥美的感觉,我好似见佢无普通三文鱼寿司供应(定系我无为意~但系我就唔见回转带
小金鱼变成咗小病鱼足足一个星期有多
,刚刚呢个星期好d

好~~坐定~~拣野食.......

三文鱼腩寿司:小金鱼觉得同普通三文鱼寿司无乜分别,虽然叫腩但系就一d都无肥美的感觉,可能系因为切得太薄的关系,失去叫人觉得肥美的感觉,我好似见佢无普通三文鱼寿司供应(定系我无为意~但系我就唔见回转带上有啦),虽然价钱唔系贵,我记得大约好似是$12到啦,但系真系无食腩的感觉,如果当普通三文鱼嚟食反而ok好多。

鱿鱼寿司:一般,无乜特别,不过尚叫新鲜啦。
火炙寿司:一碟有三件(鳗鱼 + 带子 + 三文鱼),其实叫呢碟系因为鱼妈妈话想食熟食的寿司,三件都系用火枪烧过个面再"查"汁系面,带子最好食,因为够厚身,鳗鱼同三文鱼就太薄啦,而且小金鱼觉得三文鱼都系生食比较好,熟咗会"鞋"口d,鳗鱼太薄身就无口感。
鳗鱼寿司:呢个比上面个个火炙鳗鱼好好多,鱼身够厚,再加上个鳗鱼汁较得唔错,无一味死甜,而且上到枱仲微热,食落口就唔会觉得好腥。
沙咀鱼 & 炸虾寿司+抺茶盐:因为呢个系叫的唔系系回转上攞,所以上到嚟热辣辣,不过鱼本身就无乜味,就算加咗盐都系咁。至于个炸虾寿司就同和花亭差太远啦,呢度就炸浆薄同和花亭好多,但系只虾身唔够弹牙,而且我个人觉得和花亭落沙律酱比盐配合,不过呢个系个人口味,不够作准啦~~~

软壳蟹 & 炸虾手卷:热辣辣原因同上,不过件软壳蟹size相当细,藏系d饭入面差点见佢唔到
,炸虾就因为现炸,好热辣辣,仲要加上呢度d手卷无落青瓜,我唔洗"了"都可以成个食矖,而d紫菜就尚脆,我觉得比寿司好食。(都可能系口味问题啦)
珍宝炸蚝:呢个系鱼妈妈指明要点的,热辣辣原因都系同同上啦,只蚝都几creamy又够大只同新鲜无腥味,而且个炸浆较得唔错,唔会食到一口粉咁,成餐最好食都可以算系呢样。
service方面,大致ok,虽然好似有d待应系日本人,但系用手指指的方式都落到单,再加上我地坐系近门口位,全部待应都系企系个度,要叫人都唔会太困难啦。
价钱方面,我地2个人食咗hkd215.00,lunch嚟讲都算贵,不过叫做接受到啦~~~

不过我都系比较钟意食和花亭多d啰~~~hehehehe

• 珍宝炸蚝