2013-07-09 1024 浏览
临急临忙之下last minute book咗呢间餐厅食个quick lunch。之前虽然已经食过几次,但感觉都只系一般豉油西餐味道,除左location比较就脚之外基本上无乜野特别,只系俾茶记坐得较为舒服。餐牌既选择比一般餐厅为多(有成14款咁多!),喺香港既set lunch黎讲比较少见。是日叫左F餐(香煎美国猪扒伴牛油粟米配蜜糖洋葱汁)。首先上场既系罗宋汤同埋面包。坦白讲,非常一般,极其量我只会话佢同「椰X阁」或者「花X餐厅」既质素差唔多,应该都系果D bulk purchase 一大lot买返黎既product果D质素。口感方面一如所料,成个饱都系冻既,一口咬落去既感觉系好硬、好硬同埋好硬,好似啱啱喺雪柜拎出黎咁,攞去微波炉叮返热都费事!汤方面,again一般茶记水平。料算系不过不失啦,都可以揾到两三旧红萝白同埋少少菜头菜尾既,不过口感就真系好一般,好似饮紧罗宋汤开水沟味精咁,得个咸字,完全揾唔到任何蔬菜或者肉既味道喺里面!主菜方面,坦白讲比expectation重要差。猪扒虽然烟得好松软,好够火喉,但系当放咗系洋葱汁上面既时候,因为个汁冻左慢慢开似凝固,令到好似有一pat野咁
罗宋汤
主菜方面,坦白讲比expectation重要差。猪扒虽然烟得好松软,好够火喉,但系当放咗系洋葱汁上面既时候,因为个汁冻左慢慢开似凝固,令到好似有一pat野咁gel 住喺猪扒上面。配菜方面,西兰花同蕃茄算系唔错,西兰花入口时重食到少少新鲜既蔬菜味,而蕃茄亦都重食到佢既甜味,感觉到应该唔系落糖去夹硬制造出黎既artificial既甜味。全碟最喜出望外既反而系意粉,味道十分特别,用左蕃茄酱去煮不单止更加惹味,而且少少酸酸mei mei既感觉令到胃口大增,令平时唔太好意粉既我都食晒食碟,只可惜意粉稍为硬左少少,令到入口既时候口感差左DD,不过都可以勉强接受到。
香煎猪扒伴牛油粟米蜜糖洋葱汁
餐饮果D毫无特别,提唔提都罢。Overall呢个餐以咁既价钱喺中环都叫做合理。当翠华都卖紧差唔多价钱既时候,佢重可以提供少少所谓「服务」(要收加一),可想而知无可避免要喺食物质素方面作出取舍了!
题外话/补充资料: 餐厅免费提供WiFi,因为basement完全收唔到电话!
2013-07-09