餐厅: 生記滷味
资讯:

2021-08-12 1631 浏览
今日放工去开红磡拎嘢,到食饭时间肚饿, 行过见到呢间, 见到蔡澜张相即刻冲入去。嚟到卤味店一定系食卤水鹅, 所以我谂都冇谂就叫咗卤水鹅饭,上到枱时见到系鹅脾,内心即刻充满惊喜。之后店员好有礼貌送个例汤给我,其实呢啲卤味/烧味嘅店舖,𠮶个例汤一定好好味,每日大量头颈,根本就唔需要加味精,个汤已经好饮,呢度嘅例汤亦都系,饮完唔会有口渴嘅感觉。讲返卤水鹅饭,我嘅数量唔算太多,应该有7/8件左右,开头我以为系卤水鸭,仲谂住叫个师傅对一对,但望多两眼应该系卤水鹅饭,相对其他嘅卤水鹅饭,份量系少咗啲,而且亦都冇豆腐同埋酸菜。味道方面,我食第一口,已经感觉超级咸,我唔知点解,佢系有卤水嘅香味,但比咸味盖过了,虽然叫做鹅髀,但系都比较偏瘦,最重要一样,系师傅没有将佢起肉,因为之后每一件鹅肉,都充满细骨,而且啲骨仲跌咗落啲饭到,食𠮶阵时要非常小心,而且𠮶啲饭仲好似唔系好热,食落去嘅感觉唔系太好。一碟卤水鹅饭多谢$55,对比一间咁有名气嘅卤水鹅店,系一个合理价钱,但系味道就真系有点失望。可能因为有蔡澜嘅原因,所以大家对呢间店舖嘅期望值都会提升,如果呢间是街市或者无名气嘅舖头,我相信一定冇投诉。

卤水鹅饭
2021-08-12