2018-09-06 100 浏览
其实我自己就无乜食开蚝,对蚝既认知可以话系bb班,食紧咩蚝都唔知😅 不过身边有个朋友好中意食蚝,就同我讲最近上环开左间蚝吧,有蚝王坐阵,所以我都跟埋佢去见识下!一去到,已经见到好多杂志报章既采访剪报,细问下先知原来蚝王John 系香港非常有名!咁店主首先介绍左佢地呢度主打法国蚝2号size!咁今日当天有3款蚝,我地就每款叫左4只 哈哈!John建议由淡味食起,第一只最好乜都唔好沾,食佢既原汁原味!第一款蚝叫 Poesie 乜都无沾既食落去,感受到海水味,但一d都唔猩,有点咸味,蚝肉爽!第二款蚝 Mauger 我就落左John 自家制既酱汁 带点辣味,食落去出奇地夹,我都系第一次咁样配搭!最三款蚝 Majestic 呢款我最中意,蚝肉肥美,加左少少柠檬同盐已经好正!跟住我地就叫左小食,叫左个伊比利亚西班牙火腿搭配左蜜瓜,火腿口感油润,蜜瓜非常鲜甜,中和返火腿 正!意粉我叫左卡邦尼意粉,creamy 既酱针 带著香脆既烟肉粒好有口感,意粉煮得刚好 有咬口唔会过软!我仲叫左个美国顶级腰眼牛排,牛肉叫左5成熟,刚刚好,食落去肉质好嫩滑 牛味十足,唔会un, 以佢地既配菜好新鲜 绿油油,加埋我最
咁店主首先介绍左佢地呢度主打法国蚝2号size!
咁今日当天有3款蚝,我地就每款叫左4只 哈哈!
第一款蚝叫 Poesie

我仲叫左个美国顶级腰眼牛排,牛肉叫左5成熟,刚刚好,食落去肉质好嫩滑 牛味十足,唔会un, 以佢地既配菜好新鲜 绿油油,加埋我最爱粗切薯条,系刚刚炸起 非常香脆!

甜品今日系一个盆栽仔既装饰,好得意,食落去好软滑,唔会过甜❤
呢度既蚝非常高质,店主侍应都十分亲切,同佢地既对话学到好多关于蚝既知识呢!下次好期待再试下其他种类既蚝