2018-12-24
早几日同个好朋友讲起去日本有咩好玩好食,讲到大家都开始思乡,无奈大假用尽,肉身被困香港,于是,我地就决定系香港呢个美食天堂寻找正宗日本菜。今晚一于食浜烧啦!我地食饭既首要条件系坐得舒服,唔会比人极速收碟,最好就加埋地点就脚,方便食完饭行阵街消化下嘛!我地系openrice度揾到呢间系正sogo隔离,澳门逸园中心18楼,大厦入口面向轩尼诗道,好易揾。座位方面,我地今晚就坐系望到窗口位既non窗口位,唯有边食边偷望下隔离台个view,哈哈!餐厅用左好多由地下到天花既屏风,完全阻隔左两边既声音,唔洗惊大声少少讲野会吓亲隔离台。我地参考左隔离台,又听左侍应既建议,我地决定叫:特制黑松露灸烧平目鱼边沙律 ($138)刺身盛合五款 ($428) 蟹味噌甲罗烧 配多士 ($78)活贝渔获浜烧盛合(2人前) ($698+$100=$798) 首先有一个小前菜,细芝麻盐酱椰菜 ($20)日式芝麻酱真系好香好滑,配咩菜都好好味,超中意啊!特制黑松露灸烧平目鱼边沙律 ($138)炙烧平目鱼边好香好滑,平目鱼边其实系平目鱼侧边用黎游水既部位,既有丰富既油脂,又有爽口既肉质。沙律仲有好重手既黑松露酱同牛油果。刺
今晚一于食浜烧啦!
我地食饭既首要条件系坐得舒服,唔会比人极速收碟,最好就加埋地点就脚,方便食完饭行阵街消化下嘛!我地系openrice度揾到呢间系正sogo隔离,澳门逸园中心18楼,大厦入口面向轩尼诗道,好易揾。 座位方面,我地今晚就坐系望到窗口位既non窗口位,唯有边食边偷望下隔离台个view,哈哈!
我地参考左隔离台,又听左 侍应既建议,我地决定叫:
特制黑松露灸烧平目鱼边沙律 ($138)
刺身盛合五款 ($428)
蟹味噌甲罗烧 配多士 ($78)
首先有一个小前菜,
日式芝麻酱真系好香好滑,配咩菜都好好味,超中意啊!
(牡丹虾、吞拿鱼、油甘鱼、三文鱼、马粪海胆)
油甘鱼刺身超厚切,味道清雅而甘香。吞拿鱼应该就属于赤身,姐系比较瘦既吞拿鱼腩,虽然油脂冇大拖罗咁丰富,但肉质都唔会嚡口,可以专注系鱼肉既鲜甜。我地最后先食马粪海胆,皆因海胆既味道实在太霸道,浓郁得黎又回甘,好想一板一板咁食啊!
甲罗烧,蟹盖入面既酱系蟹肉同蟹膏,姐姐先将蟹盖放系炉上面加热,再加入鹌鹑蛋,快速搅拌。姐姐都好小心睇住个火,一滚起就夹上碟。以多士伴住蟹膏食,好好味!
叫呢一个系因为见到隔离枱,个个都叫,姐姐都话呢个盛合系抵食过散叫既,而且乜都有,唔洗困惑。呢个盛合就包括有西班牙石蚝、松叶蟹脚、珍宝大虾、帆立贝,仲有鲍鱼。
望住姐姐熟练既手势,唔洗timer都知道每一样海鲜既烹煮时间,好快就将各样海鲜烧好。
望住只蚝慢慢烧熟,慢慢冒烟冒泡,仲会有d声「辟沥拍啦」,姐姐话系因为蚝壳一遇热就会咁,系正常现象,叫我地唔洗惊。之后,姐姐落左好微量既调味,好快就上碟啦!每一啖都系蚝既原汁原味。
时间掌握个岩岩好,蟹肉刚刚好够热,肉质嫩滑。
鲍鱼好新鲜,烧之前仲识郁,娟姐将鲍鱼烧到咁上下,就将鲍鱼拎入厨房洗干净内脏呀肠呀,唔洗几耐就出返黎继续烧。姐姐再将鲍鱼切成一口size,加分。
应该系海虾黎既,好厚肉好结实,唔会系雪到黑哂果d货。
我地加左$100,将个帆立贝升级,变做活帆立贝。
我地拣左清酒煮,姐姐同样地将帆立贝烧到半熟,再拎入厨房洗干净,出返黎又继续烧,入口鲜甜juicy,带子既肉系好明显咁食到一梳梳,系细粒带子冇既质感。姐姐仲话我地下次可以试埋牛油煮添啊。
最后仲有个雪糕,系餐厅自家制既,好香番薯好creamy,相当有诚意。
Overall,觉得呢度真系几岩收工过黎chill一chill,倾下计,扫走一星期既烦恼。另外都好欣赏餐厅安排左姐姐帮我地烧每一样食材,我地先可以咁轻松自在倾计、等食。希望下次黎都一样咁正啦!