2018-01-27
今日收工约咗班朋友出尖沙咀一间餐厅食蚝&海鲜大家都系爱食之人,依间朋友之间食过,介绍我地一定要试下餐厅几有情调,暗暗既灯光加上高脚櫈,坐得几舒服,亦非常适合饮酒倾计,依度既选择非常多,如果有选择恐惧症既朋友,可以请教下职员,佢地好细心地介绍唔同从世界各地采购既海产,而且系立即运到香港,非常新鲜,价钱虽然贵,不过物有所值今晚最大既目标就系蚝喇叫咗六款各六只蚝,餐厅会将各款蚝由淡到浓味顺序放好,咁就可以完美地品尝各款蚝既鲜味,我地分别叫咗Honey Point, Irish Gigas, Lambert, Majestic, Gillardeau, La Perle Noire,每款都无得输,超级新鲜,大满足除咗蚝我地边会放过其他海鲜,仲叫咗北海道赤贝、纽西兰深海龙虾仔、法国蓝青口、龙虾刺身&蒸蟹,要环游世界一周,其中我第一次食深海龙虾仔,肉质细嫩有弹性,口感爽脆带甜比龙虾刺身更高一层次,而且纽西兰政府有捕捞限制,所以好珍贵,当然其他各款海鲜都非常新鲜,真系一分钱一分货个蟹盖有手既size咁大,有蟹肉蟹膏等,味道甘甜,越食越想食而且已经搅拌好,方便客人食,非常细心食完海鲜就要食下主菜正餐,
食完海鲜就要食下主菜正餐,首先系蒜蓉包&龙虾汤,依个汤卖相同饮落一样非常浓郁,仲加咗唔小龙虾肉入去,因为好浓味,所以配搭面包就最好不过
Angus Rib Eyes with Salad $298
安格斯肉眼扒,约8成熟,肉质鲜嫩带红色,加上上面放咗洋葱,味道渗入牛肉,味道香浓得黎又有小小甜味,上枱时已经帮客人切好一条条,啱晒我依啲懒人
Prawns Risotto
食到依度已经开始饱不过依个非洲虎虾意大利饭真系太吸引喇,一上枱已经香气扑鼻,卖相仲要咁可爱,每粒饭都沾到汁,落咗三色椒,令意大利饭带小小甜,虎虾肉弹牙,大大旧肉,味道口感都好满足