2024-10-27
一餐既開心又滿足既夜晚飯,每樣野都好好食,生野夠新鮮(無肚痾),熟食基本上係水平以上,可能係出面餐廳都有,但係係比出面餐好食囉。一早訂左枱,唔駛等。雖然見到walk-in都有位,但個場唔係大,建議訂定位先,咁會穩陣好多。雖然樓面得一個人,都可以應付自如,仲會細心介紹菜色。黎蠔吧第一道菜梗係生蠔啦,由淡到濃,啲蠔堅生鮮,朋友直情話唔駛加任何配料都已經好好食,最後食活海膽,正到呢,好似係日本當地食咁鮮。食完第一盤,直刻encore ,可惜活海膽已經無晒(記得要訂定)。開始食熟食,第二道菜就先飲湯,蘑菇湯 / 龍蝦湯,2個湯都好好飲,夠晒味,唔會水流流,誠意之作。第三道菜係鵝肝多士,雖然無特別,味道正常,唔會難食。第四道菜係安格斯牛扒,3成熟啱啱好,火喉控制得好,唔會血淋淋,啲肉夠淋又唔會un,入口就溶,係覺得個汁濃左少少少少🤏🏻,但配埋啲沙律菜一齊就好似又啱返啲,至少食完唔會話好漏,好滯。第五道菜就澱粉質,龍蝦忌廉意粉,本來以為平平無奇,2隻蝦鉗加啲蝦肉啦,點之一撈個意粉,即刻有驚喜,個粉係出晒煙(唔係少少煙咁簡單),真係熱辣辣咁,但食落口又唔會辣口,而個味又唔會好濃,真係教到啱啱好,個個
雖然樓面得一個人,都可以應付自如,仲會細心介紹菜色。
第三道菜係鵝肝多士,雖然無特別,味道正常,唔會難食。
第五道菜就澱粉質,龍蝦忌廉意粉,本來以為平平無奇,2隻蝦鉗加啲蝦肉啦,點之一撈個意粉,即刻有驚喜,個粉係出晒煙(唔係少少煙咁簡單),真係熱辣辣咁,但食落口又唔會辣口,而個味又唔會好濃,真係教到啱啱好,個個食完都想再返食。
最後一道係芝士帶子意大利飯,啲帶子擺盤擺得好靚,啲飯唔會話好生,飯芯都未去到話熟到淋,但又唔會話生到未熟,真係第一次食到咁好食既意大利飯。
今餐晚飯係大滿足,完全無投訴