2013-08-29 246 浏览
作为一个近贴OPENRICE嘅新晋食家,难得今晚一班中同聚首一堂为一个朋友「庆生」,仲唔拉佢地去位列OPENRICE「餐厅排行榜」三甲嘅千锅居试吓菜?话说我早前BOOK咗10位,一去到就有位,唔须要等。由于新开张不久,地方好新净而且寛敞,可算系一个同一大班朋友们用餐嘅好地方。******************************好,入正题。重庆麻辣鸡煲(半﹣$138),鸡煲配料有莞茜、大葱、辣椒碎、花椒粒,而花椒味特别突出,所以整个鸡煲都麻麻辣辣,令人流哂口水,相当惹味;不过鸡件比较细少,唔够啖啖肉,如果可以改善呢一点,呢个鸡煲值一百分!酸菜桂鱼锅($238),我首先食桂鱼就被俘虏咗,真系好美味!酸菜、芽菜同桂鱼片可算系绝配,桂鱼片非常软滑,由于鱼片冇骨,我食得安心又放心!鱼片的酸菜味令人胃口大增,朋友们对鱼片都赞口不绝;不过汤水味道过份地浓烈,酸到有点苦味,我接受唔到。花蛤蒸水蛋($88),呢个花蛤水蛋真系欺骗我嘅感情,首先花蛤同水蛋两种味道根本没有融会贯通,好似硬生生地放埋一齐,水蛋盖过花蛤嘅鲜味,花蛤得几只,有几只入边更系空壳!唯一安慰系水蛋煮得滑,我食咗成碗白饭都系因为个

好,入正题。
重庆麻辣鸡煲
酸菜桂鱼锅
花蛤蒸水蛋
花蛤蒸水蛋($88),呢个花蛤水蛋真系欺骗我嘅感情,首先花蛤同水蛋两种味道根本没有融会贯通,好似硬生生地放埋一齐,水蛋盖过花蛤嘅鲜味,花蛤得几只,有几只入边更系空壳!唯一安慰系水蛋煮得滑,我食咗成碗白饭都系因为个水蛋,btw $88真系完全唔值啰。
九制猪手
九制猪手($88),话说我唔知呢款系咩菜式,食咗一口有好淡淡嘅话梅香味,就估到佢系九制话梅猪手!所以系一碟好成功嘅话梅猪手,猪手忟得几腍,个人认为话梅味可以再浓烈一点。
孜然风沙骨
孜然风沙骨($138),虽然佢叫孜然风沙骨,但一点孜然粉嘅味道都没有,整碟都铺上炸蒜碎,反而似蒜香风沙骨㖞,有点失望。排骨炸得有点过火,炸得暗暗的,好在味道还可以,排骨肉质均匀,筋位细嫩。
生啫通菜梗
生啫通菜梗($68),夏天点能够唔食当造嘅通菜呢?啫啫通菜梗呈嫩绿色,清脆爽口,虾酱味好出!食落有点薯片味!真系好味道!
黄金虾
黄金虾($188),以$188得8只真系呃秤啊,我地同枱9个人都唔知够边个食啰!味道只属一般,咸蛋炸得尚算香,但虾不够香脆,相对起葵芳的金潮小厨,真系差几条街!!而且金潮系一大碟而唔系8只啰,强烈不推介。

另外,「千锅居」服务值得一赞!其一,侍应落漏咗单亦非常诚实承认;其二,当日我们自备咗birthday cake,佢地有雪藏服务,而且食完饭有帮我地换碟﹠叉食CAKE。食咗咁多款,请咗一位朋友,每人都系比咗$164,价钱亦见化算。总括来讲,今晚同朋友们过了一个开心嘅晚上!
2013-08-20
重庆麻辣鸡煲