2012-12-13 1144 浏览
相约朋友食饭, 原先是决定去尖沙咀的分店食, 点知book位时话full了,o系openrice search下发现湾仔都有King Ludwig Beerhall, 仲好, 朋友正正就o系湾仔返工, 即刻book左8pm 2位。o系CWB搞掂晒要做的事后行到去湾仔只系7:15pm,去到门口同个waitress讲book左8点但早到, 佢话唔紧要可以俾我地入, 太好了。入到去望望场地都算大, 有卡位但应该for 4-6人座的,我地2人被安排坐o系live band前面, 现场环境再加上live band的音乐,真系好嘈, 嘈到我听唔到坐对面朋友讲乜野=_="第一次食德国菜, 基本上唔知叫咩食, 对德国菜既认识只有肠,猪手, 德国啤,既然系咁, 就叫呢几款野食啦^o^叫左个烟三文鱼纪廉薯饼, 有2块好似咁大既薯饼面头铺满烟三文鱼,呢个好好食呀, 薯饼配上烟三文鱼o既口感好新鲜!!!再来1客德国肠拼盘, 因为比较贪心, 叫拼盘可以一次过试晒唔同肠嘛。个拼盘用左2块烟肉&酸菜铺底, 面头就有3款6条德国肠,我地望左个menu的英文好耐都唔识系咩肠打咩肠, 哈哈。我觉得d肠冇咩特别, 口感比较

o系CWB搞掂晒要做的事后行到去湾仔只系7:15pm,
入到去望望场地都算大, 有卡位但应该for 4-6人座的,
真系好嘈, 嘈到我听唔到坐对面朋友讲乜野=_="
既然系咁, 就叫呢几款野食啦^o^

呢个好好食呀, 薯饼配上烟三文鱼o既口感好新鲜!!!
个拼盘用左2块烟肉&酸菜铺底, 面头就有3款6条德国肠,
我地望左个menu的英文好耐都唔识系咩肠打咩肠, 哈哈。
我觉得d肠冇咩特别, 口感比较林, 可能我唔识食啦, 或者德国肠口感本该如此XD
最后就系好期待的猪手出场, 今晚之前我系唔食猪手的人,
但一场来到冇理由唔食咁出名的猪手嘛。
Waiter会帮我地将原只猪手切件上碟, 好大碟呀!!!
坐隔离个婆婆拎住个menu问我地系咪呢个猪手, 我地话系呀,
佢就话以前o系德国食过都系咁大碟, 估唔到o系香港食返同德国一样咁大碟~
大碟到2个人根本食唔晒...
猪手个皮超脆呀又唔算太咸, 如果要问有几脆请俾脆, 我会俾爆脆XD
最后当然唔少得叫返杯德国啤啦, 麦啤~~~都易入口唔会醉。
朋友就叫左杯有薄荷o既cocktails, 其实我都唔知系咩来的,哈哈。
今晚餐饭真系几好食, 环境气氛唔错, 但一晚内听了至少7次生日歌=_="
原来咁多人同1晚生日都来这里庆祝, 哈哈。
2012-12-12