餐厅: Peek-A-Poke (希雲街)
资讯:

2023-03-26 731 浏览
好耐之前喺深水埗食过一次poke饭之后,一试爱上❤️喺openrice见到哩间餐厅好耐架啦,好早将佢bookmark,今日终于拉到朋友一齐去食😌餐厅喺希云街,门口唔算特别明显,唔细心留意,比较容易错过。入到餐厅可以自由拣位,拣好食物,就去柜台落单。每款poke bowl 都可以拣份量,有迷你、普通、加大。⚠️留意mini size只限下午茶时段‼️今日同朋友一人食一个regular size poke bowl,落单后,拎单等食物。食物整好之后,职员会拎过嚟。不过餐厅比较细,所以通道都有啲逼,当有人去落单,职员又咁啱出嚟执枱或者送餐,就会塞车😅我同朋友都系叫California 加州风味碗,有三文鱼、青瓜、鸡蛋丝、三文鱼子配果仁芝麻酱。California 加州风味碗 ($98)我自己𠮶份无追加其他配料,饭底拣咗寿司饭加醋饭。California 加州风味碗 ($118)朋友追加咗牛油果、蟹肉,唔要饭,拣咗沙律菜。食物卖相靓仔,出菜都好快,食材新鲜。我系拣饭底,觉得个饭有小小干,同埋食材切得偏大。如果切细啲会容易啲进食,而且沾到嘅酱汁会再多啲,更加惹味。朋友𠮶份加咗配料,而且食沙律菜底,睇落
好耐之前喺深水埗食过一次poke饭之后,一试爱上❤️

餐厅喺希云街,门口唔算特别明显,唔细心留意,比较容易错过。
入到餐厅可以自由拣位,拣好食物,就去柜台落单。
每款poke bowl 都可以拣份量,有迷你、普通、加大。
⚠️留意mini size只限下午茶时段‼️

食物整好之后,职员会拎过嚟。

California 加州风味碗 ($98)

我自己𠮶份无追加其他配料,饭底拣咗寿司饭加醋饭。

California 加州风味碗 ($118)

朋友追加咗牛油果、蟹肉,唔要饭,拣咗沙律菜。

食物卖相靓仔,出菜都好快,食材新鲜。
我系拣饭底,觉得个饭有小小干,同埋食材切得偏大。
如果切细啲会容易啲进食,而且沾到嘅酱汁会再多啲,更加惹味。
朋友𠮶份加咗配料,而且食沙律菜底,睇落更加丰富🥗

整体嚟讲,味道唔错。
但以哩个价钱,份量相对较细,女仔够食,男士可能要考虑加大。
试过同类型嘅餐厅,都系差唔多价钱,但份量都比较大。