2020-06-20 606 浏览
// 背景 //朋友庆生饭拣左soho新派日菜有感会长篇少少就先奉上一句小结小心点菜的话Fukuro都可以系一间好餐厅的(所以都系睇完review再点菜吧😂).餐厅不设订座只能walk in,电话系系统接线冇得真人对话😅去到发现切饼费($250...)仲贵过个小蛋糕,无奈之下唯有放弃切蛋糕嗌个ice cream sandwich再加枝蜡烛顶住啦😣点知ice cream sandwich又售罄😅店员都非常讲道理免返我地切饼费😉.// 环境 //环境算系不过不失,餐厅用深蓝色做主调,木材墙身及槌面不锈钢枱面感觉日式。食肆禁令关系隔离台好似示范单位一样😂值得一提嘅系餐厅的灯光主要放每张枱的正上方同墙身暗灯,食物spot左的确系靓,但朋友想影张合照个灯光系头顶就非常尴尬好似鬼片😅😂废话已经太多我地入正题开餐😛. // STARTER & SIDE DISH // 1️⃣ Japanese Omelette $78(Grated daikon, Salmon Roe)冇咩记忆点的一道菜😅纯讨论味道的话可能葵广$30份都比佢出色玉子烧控表示失望🤦🏻‍♀️2️⃣ Crispy Caramel (Butter
// 背景 //
朋友庆生饭拣左soho新派日菜
有感会长篇少少就先奉上一句小结
小心点菜的话Fukuro都可以系一间好餐厅的
(所以都系睇完review再点菜吧😂)
// 环境 //
食肆禁令关系隔离台好似示范单位一样😂

废话已经太多我地入正题开餐😛
// STARTER & SIDE DISH //
1️⃣ Japanese Omelette $78
(Grated daikon, Salmon Roe)
冇咩记忆点的一道菜😅
纯讨论味道的话可能葵广$30份都比佢出色
玉子烧控表示失望🤦🏻‍♀️
Japanese Omelette

2️⃣ Crispy Caramel (Butter Corn) $88
肚饿关系未影朋友已经偷食左一旧😂
入口甜甜口感酥酥地都几有趣
令人联想到台湾夜市烤玉米
都几好味但不至于必食
Crispy Caramel

3️⃣ Spinach Ohitashi $78
(Sweet white sesame puree)
菠菜摆盘简单得泥非常精致
白芝麻sauce好香好夹有惊喜😉
本身嗜甜呢道菜好对我的胃口👍🏻
Spinach Ohitashi

4️⃣ Prawn Tempura(Spicy Mayonnaise) $148
日本虾身咬落翠口晶莹✨天付罗的粉薄身到透光
脆而不腻炸得好好💯做好基本功最抵赞👍🏻
Mayonnaise source都用心值得推荐😉
Prawn Tempura

5️⃣ Wagyu Steak $298
(Teriyaki, Negi, Shaved Daikon, Lemon Vinaigrette)
Steak例牌嗌左medium rare 但食落过熟
肉汁系有嘅但同油脂比例唔match🤔可能只系酱汁...或者日式烧汁煮排真系唔系最好嘅方法
想食牛都系建议去返steak house😅
Wagyu Steak

// MAIN //
1️⃣ Yakinku Beef Udon $188
(Sliced beef, Karashi, Bonito)
一踏入餐厅朋友坚称佢每次泥都一定会嗌乌冬🤔但此乌冬又不同彼乌冬😂大家推嘅应该系Yaki Udon😂呢个就只系面质较好的 food court 炒乌冬👋🏻个menu会不定期转嫁大家唔好见到乌冬就冲左先😂
Yakinku Beef Udon

2️⃣ Unagi Kamameshi Hot Pot Rice $248
(Port Wine Teriyaki)
落单讲左要等20分钟 但系值得等待的‼️
上碟热腾腾😻蛋丝舖到满饭量都多够饱肚
鳗鱼恰到好处 好滑好嫩冇骨刺
香港食鳗鱼饭$200楼下都系中伏居多
打卡靓都可以伏 但呢个美貌与内涵并重
是日性价比之选👍🏻👍🏻👍🏻
Unagi Kamameshi Hot Pot Rice

顺带一提我地开左枝sake都唔错
朋友贪佢写枝酒有黑豆味(好似系🤔)
入口好顺口 隐约有种茶香 推荐比大家🤓

// 小结 //