餐厅: 温野菜 (海港城)
资讯:

2019-03-23 915 浏览
星期六梗系训到好晏,成十二点几先起身,朋友打电话黎话去打边炉,心谂第一餐就打边炉,会唔会太过份,但又未试过食温野菜,决定去试下温野菜打边炉做法系一人一锅我拣左柚子骨胶原汤底,我自己本身就好中意柚子味,加上有骨胶原,美颜!正呀!朋友就拣左鲣鱼汤底,甜甜地,我地两个食落都比较中意鲣鱼汤底,似我地平时食既乌冬汤底,至于柚子汤其实柚子味唔系好浓,食落都唔错!前菜我地叫左一份盐辛薯仔(伴鱿鱼沙律酱)本身以为系冻架,原来啲薯仔系热架,热辣辣,配上呢个粉粉地颜色既沙律酱,又好好食!呢个沙律酱不得了,同我地平时食开既沙律酱好唔同,好似混左千岛酱咁,呢个前菜必食!我下次再黎都一定会点!主菜我地叫一份澳洲M9和牛肩脊肉同一份熊本豚梅肉,每样都有四片,我地觉得不过不失,反而系个酱汁出色,有一个柚子汁同芝麻酱,只芝麻酱同平时食开既又有唔同,用黎点肉又好正㖞跟住我地叫左一份免治鸡肉同黑松露免治猪肉,呢两样系平时火锅店比较少有既,我就比较喜欢免治鸡肉,入面有一粒粒软骨,食落都好好味另外我地先叫左一份生菜,我地以为有好多块,点知又系得四块,入面其实系空心🤣,同埋朋友成日讲温野菜既菜好好食,我心谂咪又系菜,点好食法,

温野菜打边炉做法系一人一锅

前菜我地叫左一份盐辛薯仔(伴鱿鱼沙律酱)

另外我地先叫左一份生菜,我地以为有好多块,点知又系得四块,入面其实系空心🤣,同埋朋友成日讲温野菜既菜好好食,我心谂咪又系菜,点好食法,原来菜吸晒汤底既味,再加上菜又真系比时食开既新鲜啲,食落又真系同平时食开既有少少唔同!

我地之后仲追开左一份野菜五盛合,有多几款菜,价钱唯返其实仲抵过叫一份生菜!

最后我地叫左温野菜雪糕,其实同牛角雪糕一样咁好味!
2019-03-23
  • 盐辛薯仔(伴鱿鱼沙律酱)
  • 野菜五品盛合
  • 鲣鱼汤