2019-06-16
今日同女朋友係長沙灣夾完公仔,之後就順路過黎試下呢間潮州野,順便啤啤佢🤓🍺 由於我地無訂位嘅緣固,無得食想食好耐嘅凍蟹☹️鐘意食海鮮嘅朋友要提早訂位同留定想食嘅野先!韮菜鵝紅.平時食韮菜豬紅就食得多、鵝紅真係第一次食,食落嘅口感同豬紅完全唔同,比較結實而且索哂汁嘅味,夾落無咁容易散添😅蠔餅.每一間潮洲店嘅蠔餅都有唔同特色,呢間相對其他無炸得咁脆,無咁肥膩,好適合我鐘意食煎炸野但又唔想太多油嘅人!🤓鹵水三拼(鵝肝,鵝片及大腸).食潮洲野又點會小得食鹵水拼盤!三拼我地揀左鵝肝,鵝片同埋大腸,個人最鐘意係鵝片,完完全全滲透哂鹵水味,大腸洗得好乾淨,不過內臟都係小吃多滋味😁凍食大眼雞.平時都係食烏頭多,因為 Uncle 極力推薦大眼雞當然要試下,食落肉質好實,唔需要點配黃豆醬都非常夠味!准杞燉螺頭湯.准杞燉螺頭湯非常清甜,好夠火喉!4-6人嘅份量,每人平均都有兩碗以上,好抵食!羔蟹砂鍋粥.今次無叫蠔仔粥,選擇左羔蟹砂鍋粥。潮洲粥鍋底鮮甜,完全滲透哂蟹肉嘅味道
韮菜鵝紅
蠔餅
鹵水三拼(鵝肝,鵝片及大腸)
凍食大眼雞
准杞燉螺頭湯