2019-04-18 142 浏览
上星期同友人 book左地点位于中环的日本餐厅食Omakase ,地点好易揾到 ,就系威灵顿街,见到The Loop 上去出lift就已经见到餐厅门口了。一入到去餐厅装修非常有格调 ,整洁 ,座位空间非常阔落,一边是对住厨师食既bar枱位,员工则安排了我同友人坐里面的坐位,员工亦非常亲切 ,一直面带笑容😊附上餐牌比我地选择,又尽备热毛巾比我地👍🏻👍🏻好的服务令人对餐厅的感觉整体提升呢!餐牌分三种 有 天 ,泷 ,极我点了《泷》😍泷系由十款菜式组合而成的,包括有先付,前菜,汤,剌身,天妇罗,合肴,日本豚肉,食事,甜品,待应亦会在下单前先问一下客人有咩系唔食,好预备其他别的菜式代替,服务非常到位👍🏻先付~松叶蟹蟹膏配合凉凉的昆布啫哩,而且仲系冰镇的,成件事好清新好match 🤗前菜~松露紫菜萝白 芥末烟鸭胸 炸银杏 冻豆腐 每样都好精致,而且味道口感卖相各方面令人食欲大增😋😋汤~热辣辣鲍鱼清汤 ,一打开已经好香,饮到浓浓的鲍鱼味,正👍🏻👍🏻剌身~有平政鱼 石立 拖罗食的次序由淡到浓 ,三样都非常新鲜,一点腥味都无 ,鲜味十足 ,拖罗入口即溶😋天妇罗~系餐厅主打的菜式第一样系虾天妇罗,附上3

餐牌分三种 有 天 ,泷 ,极
我点了《泷》😍

剌身~有平政鱼 石立 拖罗

天妇罗~系餐厅主打的菜式
第一样系虾天妇罗,附上3种调味料有白盐 wasabi盐同柠檬汁仲有十分醒胃的萝卜蓉
而我用左点左小小白盐,食落去入面的虾肉仲好有鲜味,待应话连虾头都可以食ga,好甘香呀~~~一点都唔觉油腻

第二样系目光鱼天妇罗,热辣辣脆卜卜的外皮,里面嫩滑的鱼肉,外脆内软!正!(连鱼骨都可以食)

第三样系带子天妇罗配三文鱼籽
带子剌身成日食,带子天妇罗真系第一次食呀!好特别!!再配上新鲜的三文鱼籽 ,口感一流!!

第四样系金鲷鱼天妇罗 配虾汤
金鲷鱼天妇罗连鱼鳞一齐炸到脆卜卜 配上呢个非常浓味的虾汤一齐饮,呢个配撘可以话系天衣无缝啊!😃😃

合肴,子持鱼 (待应同我地讲系得今个月先有ga,唔系成日可以食到,因为子持鱼系呢个时候产卵) 子持鱼配上酱汁一齐食 ,口感好丰富!

之后就系香煎日本豚肉配用苹果煮嘅醋,豚肉肉质鲜嫩多汁,仲有带有微酸的柚子汁沙律做配菜👍🏻👍🏻😋😋

其实呢刻同朋友已经饱饱地😂😂😂

食事~ 日本直送的荞麦面,面质弹牙 ,凉凉的汤底,非常解腻!

甜品~ 安纳芋(种子岛特产) 待应话系厨师生炸一小时,外面的皮炸到可口甘香,配上白兰地同白糖食,非常美味!
最后水信玄饼里面仲有樱花花瓣,真的吃到花香的味道呢!

总结来说,非常推荐大家来试试!真的能够感受到厨师的用心制作烹调而成的菜式!一试难忘!!同友人亦赞不绝口,食材新鲜,服务到位,非常满足的晚餐🤗👍🏻
  • 天妇罗
  • 目光鱼