2021-08-22
同事请食Farewell 饭😍识食同事话要订一间大家都味食过既餐厅🍴咁就造就机会一尝米芝莲得奖餐厅位于湾仔鹰君中心2楼「明阁」。餐厅🍴装潢走高档路线,雅致高尚。仲有个厅酒窖🍸珍藏的佳肴配搭。早早做定功课唔好失礼人,睇咗明阁有咩精选午市点心🏆全部叫一轮🤘🏽茶壶会用蜡烛🕯️一直助热,我地饮铁观音,味浓而醇厚,微涩中带甘润,并带有纯和的弱果酸味。前菜冰镇鲍鱼:每人一客,冰镇鲍鱼用上玻璃杯盛载,干冰系底令到冰镇鲍鱼腾云驾雾嘅感觉👍🏽打卡一流🤳先声夺人。鲍鱼好爽弹,好有咬口,充满花雕酒酒香,底下是爽口海蜇,整体配合得好好👍🏽开胃菜一流。香辣豆腐海鲜饺:粉红色虾饺皮晶莹剔透,入边香辣豆腐唔算太辣,非常适合香港人,豆腐非常溶烂,变咗一咬𠮶阵就好碎,同埋一定要趁热食冻咗块外皮好硬。葡汁海皇蜂巢芋角:外皮非常酥脆,炸得干爽,没有油益味,薄薄酥酥的,内馅是呢条咪弹牙睇吓配芋泥,部份芋头粒,食落好棉滑。黑金醉虾饺:气势非凡一笼一客,黑色外皮带有型格感觉,设计赏心悦目,仲有金箔点缀,虾肉饱满实在不在话下,淑女也要分两啖先完成🤘🏽海皇脆米红米肠:外皮软糯,中间脆脆的,虾肉蛋弹牙,表面仲有柴鱼点缀,加埋甜豉油,完全
海皇脆米红米肠:外皮软糯,中间脆脆的,虾肉蛋弹牙,表面仲有柴鱼点缀,加埋甜豉油,完全颠覆想像,食落好有层次,外面软焾,虾鲜味十足。
竹笙鸡丝炒饭:用上乌鸡,因为整碟饭充满黑色鸡皮,但炒饭要有适当鸡油脂香带起整个饭香味,加上青葱鸡蛋丝,朴实而奢华,手丝鸡肉伴随,平凡内带点不平凡,够镬气粒粒分明。嗜辣人士可添加茄自家制XO酱吊味。
黑糖桃胶姜汁 3.6 牛乳奶冻:
用上大热墨绿色器皿盛载,整杯奶冻连杯都够晒冻,涂胶用上黑糖熬制比较甜,但配合3.6香滑牛脂奶冻,中和其甜度。姜汁唔系话太突出,但值得Encore 。
总结:
名副其实 色香味俱全 创新中菜餐厅🍴