2023-06-21
上星期同老婆去奥海城行街,顺便食埋 dinner,揾左乐天经典呢间餐厅,听闻佢主打正宗新加坡南洋中菜,好似几有特色,就决定入去试下。虾味鱼子虾球炒饭(例),例牌份量两个人食啱啱好,好够镬气,饭粒干身爽口,唔会油腻或黏黏地。虾球弹牙鲜甜,蟹子增加咗咸香同口感,非常好味!😋😋👏🏻阿婆苦瓜炒蛋,听个名就觉得好有家庭feel。个苦瓜切得好薄,炒得香脆,微苦中带甘。炒蛋好香,同苦瓜夹得好好,正!😃👍🏻星马金砖豆腐,金黄色嘅豆腐外皮香脆,入面松化滑溜,好似金砖咁。外面味道浓郁惹味,同淡淡豆腐夹得刚刚好,食到停唔到口!😍👏🏻杨枝甘露,食到好新鲜既芒果味、西柚爽口带酸,同埋西米露甜中带酸,清新又好味~椰汁西米汤圆。椰汁香甜不腻、黑芝麻汤圆烟韧有嚼劲,芝麻味香浓,而西米露同杨枝甘露一样系入口即化,味道真系一流!👀👍🏻苹果与荔枝冻茶,系用咗苹果汁同荔枝茶混合,再加埋啲荔枝肉同苹果肉,好似饮紧果汁咁,好够水份同维他命,仲有香甜可口既味道~佢壶铁观音都好好饮~乐天经典嘅菜式都好有特色同水准,而且价钱唔算贵。下次仲会再嚟试下佢其他菜式 🙊
佢壶铁观音都好好饮~