2022-01-22
长期要排长龙既半岛酒店大堂下午茶就当然食过,自从半岛精品店与咖啡厅开左就未黎食过,今日终于有机会黎个高级下午茶,令人非常期待。一个星期前上网预约左今日下午2:45黎,呢度唔系打电话预约,而系要上网预约,都有d唔太方便。入到酒店首先要落楼梯去地库,行到差唔多地库商场中间,就见到一个以深绿色为装修主题嘅半岛精品店与咖啡厅,中间有一大只熊宝宝,著住虎年贺年服装,好吸引眼球。半岛咖啡厅喺其中一边,原来入面得5张枱,唔怪得咁难预约。中间用玻璃柜放左一set午后叙享下午茶同一set朱古力火锅,一眼就睇哂有乜食。唔洗谂即刻叫返个下午茶。午后叙享系新春限定,1:30至6点供应。价钱$655两位,另加一。包经典英式烘松饼,马卡龙,软雪糕,手工制虎虎生威蛋白脆饼,甜点4件,咸点4件同自选饮品两杯。呢度下午茶冇用3层架,只系用个大兜装住两个英式烘松饼,其他野食就咁放喺只大碟上面,卖相有啲失色,不过影相配合埋个半圆卡位同餐厅打灯都唔差。但系甜点同咸点居然只得单份,点够两个人食呀?唔怪得个价钱看似唔贵,原来份量系咁。经典英式烘松饼经典英式烘松饼一个原味一个提子味,配忌廉同士多啤梨果酱。可惜松饼唔够热,大就大个,
唔洗谂即刻叫返个下午茶。
经典英式烘松饼
经典英式烘松饼一个原味一个提子味,配忌廉同士多啤梨果酱。可惜松饼唔够热,大就大个,不过每人食得一个,质素正常,唔系特别好食,牛油唔够香,质感算可以。提子味松饼较为好啲。忌廉唔入流,又唔滑又易散开。士多啤梨果酱就好啲。整体而言,失望。
两个人有两大粒马卡龙,分别系红桑子同热带水果味,用只熊仔盘放好。马卡龙就非常出色,外皮好脆而入面嘅果酱饀劲多又唔太甜,味道好好。事后我哋即刻买多两盒马卡龙外卖,正价$28一粒。
软雪糕系后上,有4款口味,分别系牛奶,菠萝,梛子,同朱古力。我哋拣左牛奶同梛子。
牛奶雪糕系北海道牛奶软雪糕,上面有少少金箔同一片印左酒店个名嘅朱古力。雪糕好滑而奶味浓,够厚身,不过味道寡左啲。
呢只雪糕杯都靓过人,梛子雪糕系硬雪糕,上面加左一片印左酒店个名嘅朱古力。雪糕质感较易散开,不过梛子味浓,勉强算合格。
手工制虎虎生威蛋白脆饼放喺只熊仔盘上面,造型趣致,食落微甜,劲脆口。
甜点4件有拿破仑,蓝莓芝士饼,士多啤梨卷同香芒布甸。
拿破仑
拿破仑系两片厚酥饼包住吉士忌廉,上面有3点加左金箔嘅吉士忌廉,再加上一片印左酒店招牌嘅朱古力同两片树叶造型嘅酸咪咪装饰。味道正常,唔算太腻,酥饼可以再脆啲。
蓝莓芝士饼
圆形嘅芝士饼上面有5粒鲜蓝莓,加左银箔喺上面。芝士饼下底有一块圆形脆饼。芝士饼超滑又浓味,蓝莓就酸左啲,可惜份量太少。
士多啤梨卷
士多啤梨卷系半岛名物,之前食过。士多啤梨卷系卷蛋包住士多啤梨粒同忌廉,上面再加有忌廉同加左金箔嘅士多啤梨片同少少士多啤梨干,食落轻盈唔腻,不过又唔觉好似上次试咁好食。
香芒布甸
香芒布甸系杯装,滑溜布甸上面加左鲜芒果粒,仲有少少忌廉同3粒饼碎,脆口白色球同一片树叶造型。味道唔甜有少少咬口。
咸点4件有吞拿鱼泡菜三文治,烟三文鱼配酸瓜酱三文治,巴马火腿籚笋挞同鸡蛋西芹三文治卷。
吞拿鱼泡菜三文治
吞拿鱼泡菜三文治系3片面包夹住两层吞拿鱼泡菜蓉,外面两块面包系啡色,中间𠮶块系绿色,有层次感,可见制作认真。上面有精致红白萝卜渍物粒同其他蔬菜渍物。食落微辣。
烟三文鱼配酸瓜酱三文治
烟三文鱼配酸瓜酱三文治都系三片面包,中间𠮶块系啡色,外面系白面包,卡啦夹住三片烟三文鱼薄片加酸瓜酱,上面有酸瓜,三文鱼籽同金箔。味道方面正常冇乜特别。
巴马火腿籚笋挞
巴马火腿籚笋挞挞底上面有酸忌廉,上面再放左一小片巴马火腿同几条迷你籚笋挞,仲有一粒迷你车厘茄。味道主要系酸忌廉。
鸡蛋西芹三文治卷
鸡蛋西芹三文治卷以卷物造型上枱,好似一件迷你卷蛋,三文治包住碎蛋,上面有一朵花仔,卖相可爱,西芹味唔觉,味道普通。
自选饮品有咖啡,茶,鲜奶,朱古力,鲜橙汁,可乐,矿泉水可选。
热朱古力
我地拣左两杯热朱古力。热朱古力拉花唔错,我地要脱脂奶,朱古力味道好浓,唔太甜,不过个底有未熔透既朱古力。
总括而言,呢个下午茶set价钱偏贵,份量小家,口感欠奉,味道唔难食不过颇普通,真系试一次就够。
除左下午茶set,餐牌都有甜品,轻食,同朱古力火锅。其实好耐之前已经见过呢度既芭菲好似好特别,于是都试下先,一拣就拣最贵。
虎虎生威芭菲(新春限定) $298 另加一
虎虎生威芭菲系北海道牛奶软雪糕搭配新鲜柑橘及虎头蛋白脆饼。芭菲大大杯,北海道牛奶软雪糕有新鲜柑橘围边,下底有好滑嘅透明啫喱,脆饼碎同劲多柑橘果酱。上面加左一块痴牙既薄饼,一片印左酒店个名嘅朱古力,金箔,食用花仔同虎头蛋白脆饼。果酱要捞好雪糕食,食到最尾好甜,如果服务员一早提一提要捞浑就好啦。味道方面,其实我觉得非常普通,出面好多芭菲杯好食好多,基本上新春限定既虎头蛋白脆饼就贵其他普通芭菲成旧水,唔值得。
食物方面真系有d失望,服务都差少少,服务员主动同另外两枱客人介绍食物,不过无同我地介绍,帮手影合照又有少少赶住走人,话嗮都系6星级酒店呀。最好系装修同环境啦,打卡一流。入座时间限两个钟头。