2018-08-09
如果你系中意蒜香味而又享受有格调的餐厅的朋友一定唔可以错过奥海城的Mad for garlic,奥运地铁站D出口一出转右就到,十分方便。餐厅有唔同的坐位供选择,有适合一班人gathering的长台,亦有私密性好高的包厢,适合情侣享受烛光晚餐。今次系我第一次来食,所以无试到比较贵的Set menu,而系选择散叫唔同的野食然后同朋友share,对于budget无咁高的朋友我好推荐呢种做法。第一个上的主菜系腌渍蒜头炒韩国牛油饭,其实来之前无想过会叫饭,但因为想试不唔同种类的野食就叫左呢个饭,食左第一淡饭的感想就系无味淡口,无炒饭的味道,10分我应该只会比个3分,唯一加分的地分就系d虾,d虾真系多肉多汁,好好食,份量都几多,但我唔建议为左虾去叫呢个饭,呢间餐厅其实有其他更好的选择。第二个主菜系辣免治牛肉,墨西哥脆片,自家制莎莎酱意大利薄饼,呢个薄饼唔似连锁pizza店果d pizza咁只有料没有风味,呢个薄饼的调味,配料,制作都系相当用心,辣免治牛肉配墨西哥脆片令味道同口感都得到不同的满足感,薄饼的皮好薄,令其他香料的味道突显出来,唔会有净系食块饼的感觉,整个薄饼我系极度推荐,10分我比8分。
第三个上菜的系令我最惊喜的蒜香忌廉汁蟹肉及龙虾肉意粉 ,食落口的第一淡已经感受到忌廉汁的香味十分浓郁,丰富的用料加上调味吸引的汁,令我恨不得把全碟据为己有,每一条意份都充满左忌廉汁,龙虾肉的口感亦好好,味道亦好丰富,份量比想像中多,整个菜我可以比满分。
讲到一间高格调的餐厅当然唔少得野饮,一场来到我就试左呢度的Standard mocktail - Cinderella. 对我来讲Mocktail真系唔伏就系好好饮,每次叫mocktail都好似赌博咁,好好彩今次算系无中伏,lemon juice, orange juice 同pineapple juice 沟埋有惊喜,卖相都好靓,用来打卡都一流。但我有个friend就无咁好彩,佢叫左Long Island,点知好似饮紧药水咁,所以我都系建议叫之前睇下openrice d 人的feedback先,始终呢度d野饮都唔算平。
总的来说,呢间餐厅我系极度推荐,忌廉汁意份同薄饼都系一试难忘,餐厅环境好舒服,服务态度都好好,要注意的系唔好叫上面提到的饭同lond island,如果budget高少少的朋友可以叫steak,听讲都好吸引。
腌渍蒜头炒韩国牛油饭
辣免治牛肉,墨西哥脆片,自家制莎莎酱意大利薄饼
蒜香忌廉汁蟹肉及龙虾肉意粉
Cinderella