2020-12-14 725 浏览
圆圆小姐系由一位嫁到香港的台湾人妻创立,第一间店「圆圆」是开在深水埗,开业约2年后才在铜锣湾开设「圆圆小姐」。我第一次饮圆圆嘅时候系喺深水埗嘅创始店饮,一饮之后真系唔想饮返其他嘅珍奶🤤 好可惜嘅系今年年初深水埗店就因为各种原因而无做😭😭 所以都好耐无饮过圆圆喇🥺 今次去开港岛就专登去铜锣湾饮返杯,怀念一下~好彩味道都无变🤤•🥢 圆圆珍珠炭焙乌龙奶茶 (微糖少冰) $30(大杯)圆圆珍珠即系黑糖珍珠+黄金珍珠~ 两款珍珠饮落嘅口感差不多~但仔细咀嚼其实都分到,黑糖珍珠嘅黑糖香味好浓🌑而黄金珍珠就系单纯嘅甜味🌕两款珍珠嘅口感都好Q弹烟韧~而茶底方面有淡淡嘅炭烧味,乌龙茶味都好出,加埋奶之后饮落都好顺滑!🤤仲有,奶茶同珍珠各自都几甜,所以平时饮少甜嘅我多数都会叫微糖~但大家第一次饮嘅话建议最多都系叫少糖试咗先~•🥢 热情凤香优格晶球 $46 🥢 火龙葡萄优格晶球 $46第一次饮优格系列,其实系沙冰加乳酪同晶球,整体成个配搭都几夹,不过呢个系列得大杯,所以饮完都几饱😂 Order嘅时候,店员话系本身嘅果糖再加糖,所以我哋叫咗半糖~热情凤香𠮶杯偏酸啲啲,但系天然水果嘅酸甜味,所以都好易接受,个人

🥢 圆圆珍珠炭焙乌龙奶茶 (微糖少冰) $30(大杯)
圆圆珍珠炭焙乌龙奶茶

🥢 热情凤香优格晶球 $46
🥢 火龙葡萄优格晶球 $46
热情凤香𠮶杯偏酸啲啲,但系天然水果嘅酸甜味,所以都好易接受,个人都几钟意;火龙葡萄个杯就果味比较淡,感觉都无咩提子香😅 但两杯都有好多果蓉,真材实料!
而乳酪就酸酸地,唔会好甜,但份量可以多返啲(之后睇返其他人影嘅相,发现佢哋𠮶杯乳酪嘅份量好似会多啲咁😅)
晶球都好Q弹,同埋都几多,饮到最后都仲有!
热情凤香优格晶球
火龙葡萄优格晶球

🥢 菠萝青提果茶 $36
菠萝同青提嘅味都出,茶底味道清香,估唔到两种水果咁夹🤩不过顶层会有好多鲜榨果汁嘅泡泡,所以记得要搅匀先饮。
菠萝青提果茶
外卖自取