2020-09-14
5.59pm 踏入街坊冰室."卡位坐低唔好急.俾你叫埋个下午茶.""咁...其实我想食D餐-梅菜蒸鲩鱼.""你想食边part呀?""吓有得拣?!" (居然可以俾客人拣?!)"系呀.你想食边part咪出声啰.有一定俾你.勉强冇幸福.” 美女豪爽"呀ger"不厌其烦地说. “Dog”餐饭很快上到. 喜欢食蒸鱼嘅人其实最怕旧鱼蒸老咗, 肉质变梅. 但系呢间冰室嘅出品一啲都不马虎. 蒸鱼时间刚好,而梅菜上面加上少少芫茜点缀. 例汤内居然发现南北杏和果皮! 午餐和晚餐都系同一个set menu: Set A-F$40, G-H$41.包热饮和每日例汤一碗. (系. 你冇睇错.呢个set餐系包一杯热饮和一碗汤, 无需选择或加钱.)一边食饭,一边听住美女豪爽"呀ger"跟住speaker唱90年代金曲, 其实在坐每位都好想跟住唱. 一有客到, 都会立刻招呼. 如果系熟客, 美女豪爽"呀ger"更会记得熟客的喜好, 逐一快手落单.街坊冰室客源甚广 - 由单拖呀叔, 地盘佬, 情侣, 型男港女. 相信都是被美女阿豪爽“呀ger”嘅亲和力又不做作嘅态度感染. 除了蒸鱼, 蚝仔肉碎汤饭, 虾酱牛粒炒饭和鲜茄
"卡位坐低唔好急.俾你叫埋个下午茶."
"咁...其实我想食D餐-梅菜蒸鲩鱼."
"你想食边part呀?"
"吓有得拣?!" (居然可以俾客人拣?!)
除了蒸鱼, 蚝仔肉碎汤饭, 虾酱牛粒炒饭和鲜茄焗猪扒饭都是非常美味的选择.
找数时,便顺口问,“限制令放宽,生意好些了吗?”
“一定有好啲!但系做生意都系咁啦. 有起有跌. 大家一齐加油!” 美女豪爽呀'ger笑住回答.
冇错-大家一齐加油...💪🏼