今晚有足球赛事, 而我又想打边炉, 于是我们决定去有波睇既餐厅!所以来左百利火锅海鲜酒家打边边! 呢度平时都好旺,有波睇更必定爆场,所以真系要早少少嚟攞位! 我钟意呢度唔单止可以就到男朋友有波睇, 而系因为呢度啲火锅配料款款都好新鲜,而且又抵食(重点!(≧∇≦)) 而且这里的特色火锅汤底有好多选择, 除了一般清汤沙嗲芫茜汤等等之外, 还会有些特色时令推推介之选! 番茄蝴蝶牛腩汤、 姜葱腐竹鲩鱼汤、蕃茄薯仔排骨汤 、澳门猪骨汤、 海底椰子鲜鸡汤…… 非常多元化选择,总有一款合心意 现在正是炎炎夏日 ,又要打边炉又怕热气嘅我们最啱就拣呢款瑶柱冬瓜田鸡锅! 消暑冬瓜迅速解热气 ,食番两件下一下火先! 不过估唔到会配田鸡(≧∇≦) 但系我又觉得好正㖞!因为我钟意食! 一打开个餐牌就见到必食石湾虾公鱼腐, 所以就试下! 估唔到几十蚊竟然有一大碟鱼腐, 有少少意外惊喜! 扁踢踢鱼腐同我心目中嘅样子有点不同, 不过出奇地觉得几好食, 少少烟韧少少弹牙,有点像鱼蛋版本山根, 如果攞来加入麻辣汤到一定好鬼正! 68蚊招牌四宝丸肯定是必食推介之选! 因为四款完全部手打, 粒粒即日人手新鲜制作

68蚊招牌四宝丸肯定是必食推介之选! 因为四款完全部手打, 粒粒即日人手新鲜制作, 自然更有鲜味和弹性喇! 四宝丸包括猪肉丸、牛肉丸、鲮鱼肉丸和墨鱼丸! 最好食我自己觉得系墨鱼丸, 尤其钟意当中有墨鱼咀, 除了令成粒软更有弹性之外还更添口感!

人气脆响铃亦是开心价28蚊! 价钱非常亲民, 但绝不会将货就价𠮶下正! 每一条都脆卜卜, 一放汤2秒就即食, 那时候刚好既软又脆就最好食!

打边炉有点可以无牛肉呀! 我们拣了安格斯肥牛和本地嫩滑牛肉!

见到那层层有致的雪花纹理, 在那鲜红色上伸展开来的模样,真令人有种吞噬一切的欲望!骤眼远看还真是好似一朵盛开中的花朵一样灿烂! 果然不负安格斯肥牛之名!

将那略带肥膏的肥牛肉片放进口内, 满香四溢的油脂在咀肉翻起了百尺千头浪,夹着那停不了的牛肉芳香,令人不禁陶醉了!原来不饮酒,食油都会醉架!(≧∇≦)

无论你拣咗安格斯肥牛定本地手切肥牛,本地嫩滑牛肉都必然要试埋! 千祈咪睇少这个只需四十八元的本地嫩滑牛肉, 认真好好食,试过包你唔会后悔! 不要以为本地牛肉没有肥膏就认定佢难食, 以我出名对牛肉奄尖嘅舌头来说, 这个绝对得到我嘅认同!

须知道牛肉对我而言,如果太鞋就好似食树皮,如果太韧就好似食橡筋, 而且这块没有一丁点肥膏的牛肉, 又因为认为不是上等,所以我把它滚了好久 ,保证熟透才吃! 但想不到竟然嫩滑非常, 不单止有好香浓嘅牛肉味, 亦由于没有多余的肥膏,食起来较没有罪恶感呢! 而且价钱亲民到无朋友, 食多几碟都唔会肉赤啦!

酷爱食鱼的我也点了一碟新鲜鲩鱼片自私食! 由于男朋友不爱吃鱼 。所以如果叫鱼类通常都系自私食! 呢度自私食最正!鱼一碟才28蚊,刚好一人份量多一点, 价廉物美又唔使惊食唔晒做大side鬼!

每一片都好新鲜, 中间红心点还是鲜嫩的红色, 不是哪些摆好久已经变了啡色的模样喔~

所以食起来格外滑嘟嘟, 用筷子一夹还会轻轻散掉出来呢~鲜味自然好味\(^o^)/

最后千祈唔好唔记得食埋汤底𠮶啲田鸡脚! 满满一锅汤底, 满满一窝大腿!正!