2021-11-03
今日去到韩式扒房,门口已经见到一个熟成柜,里面有著28-45日熟成牛肉,调整及跟进熟成程序,每旧肉都系独一无二咁-餐厅提供西式厚切熟成扒,配韩式前菜。我觉得有别于一般烧肉店,佢系一道一道食,由前菜,沙律,烧牛,仲有餐后前菜,再食主食,唔似平时一次过出晒,可以一样一样食。-见到有几间独立大房,出面都已经好舒务,房私人度更高,倾生意倾秘密都唔怕人听到。 今日拣了一个set, 由前菜到烧肉主菜,慢慢食。首先当然系韩式前菜,然后系沙律,沙律系大虾牛油果沙律,作为一个开始。朝鲜小品方面,拣了酱油鲍鱼,其实仲有好多选择,但鲍鱼一直系我最爱,味道好好,好味,熟既程度亦岩岩好。 肉方面,作为一个Steak Omakase店员可以帮你烧,也可以你自己黎。店员好nice,好主动介绍每一款肉。 和牛羽下肉-油花均匀,口感弹性与嚼劲,和牛甘甜油脂入口即化,所以加多左一份。好好味 韩式三筋肉-筋肉属于前腕肉既一部份,三筋肉因为位于肩甲骨处所以活动量较少-脂肪比较多,柔软。 仲有韩式五花肉及熟成酱油牛筋肉。熟成酱油牛筋肉,作为熟成牛肉,个个味道好特别,肉质也与之前既肉唔同。好特别。韩式五花肉,可以夹生菜食, 之后
今日拣了一个set, 由前菜到烧肉主菜,慢慢食。
肉方面,作为一个Steak Omakase
之后黎既系餐后前菜!
餐后前菜,觉得好特别,其实系水泡菜,再加鱼仔,蟹仔。水泡菜既酸又再一次打开个胃。
主食叫了平壤冷面,仲有就系大酱汤配饭。
在这个时侯再食一份主食就岩岩好,而且大酱汤煮得好香。
饮品方面,就系青柠梡打及提子梳打。
地址:湾仔港湾道30号新鸿基中心一楼104A,105A,106-108