2018-06-05
座落于尖沙咀核心地段, 1881后面条街, 亚士厘道17-19号呢栋大厦, 上面间间都系正野, 今次朋友话要食下铁板烧, 就拣左18楼呢间心鉄板烧望望餐牌, 望真d 食d 咩就发觉呢个价钱都好合理, 当然仲有1个人可以比你拣. 师傅喺你面前即席挥毫, 边食边睇, 赏心悦目既厨艺令人食欲大增- 海胆冻豆腐(前), 蟹肉枝豆薯蓉(后) -豆腐好香滑, 海胆好鲜甜无臭无腥味, 呢个一浓一淡味既配搭可以弥补互相既不足👍蟹肉薯蓉加上顶头枝豆既点缀, 卖相讨好, 蟹肉分量非常丰富, 鲜甜既蟹肉又系弥补左薯蓉既柔软配埋个猪扒汁一齐食更佳- 龙虾汤 -浓郁芳香扑鼻既龙虾汤, 师传将温度控制得相当好, 不太热不太冷, 令你可以不疾不徐地一口一口吞下汤内埋藏左分量十足既龙虾肉, 等你黎发掘下😂- 西班牙红虾配红虾啫喱 -啫喱系用左红虾虾头里面既虾膏整, 第一次食咸咸地既啫喱, 感觉好新颖😍红虾虾身本身肉质质感偏淋, 唔系代表唔爽就唔新鲜架😂😂- 活北寄贝配芝士牛油汁 -朵花系食用花所以系食得架, 唔好丢走佢😂😂师傅细心地将肥美既北寄贝肉起左出黎再放番上个壳度, 令你食果阵唔洗左撩右撩咁尴尬嘛🙈爽甜鲜贝配埋
海胆冻豆腐, 蟹肉枝豆薯蓉
- 海胆冻豆腐(前), 蟹肉枝豆薯蓉(后) -
龙虾汤
- 龙虾汤 -
西班牙红虾配红虾啫喱
- 西班牙红虾配红虾啫喱 -
活北寄贝配芝士牛油汁
- 活北寄贝配芝士牛油汁 -
朵花系食用花所以系食得架, 唔好丢走佢😂😂师傅细心地将肥美既北寄贝肉起左出黎再放番上个壳度, 令你食果阵唔洗左撩右撩咁尴尬嘛🙈爽甜鲜贝配埋香气逼人既芝士牛油汁, 放入口中真系齿颊留香架🤤
鹅肝配黑醋汁
- 鹅肝配黑醋汁 -
师傅特突提我地食鹅肝前要用枝食用花扫一扫等d 花瓣掉下一齐食, 令鹅肝带有花香味😍配埋黑醋汁, 酸酸地可以化解鹅肝既油腻感, 好特别未试过咁样既组合
日本A4和牛厚烧, 牛舌心
日本A4和牛厚烧, 牛舌心
- 日本A4和牛厚烧, 牛舌心 -
耳仔听住jar jar 声四起, 眼睛就望住面前鲜嫩既日本和牛, 鼻就吸到周都弥漫住既牛香气🙈真正色香味俱全, 5成熟既做法更加能够锁实和牛入面既肉汁, 等咀嚼时能够慢慢渗入口内每一个角落
高菜文昌鱼(小女子)炒饭
- 高菜文昌鱼(小女子)炒饭 -
炒饭用左多种食材, 忌廉啦, 高菜, 面豉, 洋葱同埋最估唔到既系有蟹肉😍饭特登炒得比较硬同干身, 因为要捞埋蛋汁一齐食先最正😍
红豆汤年糕伴意式海盐雪糕
- 红豆汤年糕伴意式海盐雪糕 -
雪糕系特别喺日本订完空运到港的, 一般超市根本买唔到, 加埋红豆汤又再次形成左一冷一热咁强烈对比既配搭, 师傅真系好用心做菜😭😭😭😭