2019-04-12
今日去观塘整指甲,约咗男朋友夜晚喺观塘食晚饭。男朋友话想捉紧冬天嘅尾巴食多最后一次鸡煲,所以就上网睇吓观塘有咩正鸡煲选择。见到原来观塘都有咪走鸡,不过佢就唔同啲叫做咪走鸡live,咁之前食过佢其他分店质素都几高,所以就冇谂咁多直接去食。 今日我哋就拣咗一个细嘅麻辣鸡煲,之后嗌左咗几样配料打边炉。落左单之后,侍应好快上左个鸡煲同一杯酱汁,煲左一阵之后佢将酱汁倒入鸡煲然后点火,再煮多阵佢就同我地讲可以食得啦。鸡煲好足料,每件鸡都啖啖肉好入味,份量多到我地食完啲鸡都饱左一半。 食晒啲鸡之后,侍应好快就帮我地加汤,汤底仲有麻辣或清汤拣,我地费事太重口味,所以拣左清汤。配料方面,我哋叫咗一个细嘅手切新鲜牛颈脊,睇相都见到啲牛有几新鲜,每片都好厚身,食落好重牛味。之后仲叫咗日本广岛蚝六只、半分蟹柳、一份竹笙墨鱼滑同埋乌冬。 广岛蚝好新鲜好肥美,$88六只算系几抵。 竹笙墨鱼滑亦都唔错,佢地将墨鱼滑酿系竹笙里面,竹笙吸晒啲汤汁,配埋墨鱼滑,估唔到又几夹。食食吓突然听到歌声, 原来餐厅每晚都有安排歌手系度唱歌, 所以咪走鸡live既’live’系有live music听咁解。整体来讲食物分量超足,质
今日我哋就拣咗一个细嘅麻辣鸡煲,之后嗌左咗几样配料打边炉。
广岛蚝好新鲜好肥美,$88六只算系几抵。
整体来讲食物分量超足,质素亦都好高, 下次打边炉都会考虑嚟呢度食。