2016-06-15 553 浏览
上个星期以前系澳洲读书识嘅朋友仔返咗嚟香港,约咗我哋几个好耐冇见嘅朋友仔食饭,我哋一行四人,咁就梗系睇下有啲咩好嘢食俾呢个好耐无返过香港嘅番书仔食下啦!大家都知我不嬲都钟意打边炉,又钟意食鸡煲, 老朋友介绍左我来依家打边炉嘅好地方。一坐低,由于我迟到嘅关系,朋友仔已经叫好嘢食等我啦一黎梗系食个鸡煲先啦,个鸡煲啲汁都几浓,好惹味吓。间餐厅都放左几多辣椒落去,所以食落都有啲麻辣嘅感觉,如果唔系好食得辣嘅朋友,可能要叫间餐厅落少两只辣椒,哈哈!除咗辣之外,个鸡煲其实都有啲酒香,我估可能都落咗小小绍兴酒吊一吊个味!唔错!食鸡煲个灵魂当然系只鸡度啦,除咗鸡有鸡味之外,呢只鸡都算多肉,又唔多碎骨,啱晒我哋呢啲狼吞虎咽嘅男仔!食完鸡煲辣辣地,即刻叫番罐咸柠七爽丫丫先!跟住就梗系继续打边炉啦!朋友仔order左我都我嘅至爱,食肉兽是也,包括新鲜嘅牛颈脊,猪颈肉等等。啲牛颈脊切得好薄,啲纹都好靓,好嫩囗!啲猪颈肉就好厚切,好滑,仲有少少麻油嘅味道!跟住不得不同大家介绍几款特色嘅火锅料。首先系个哈哈虾中宝,呢个虾丸,真系非一般嘅虾丸,因为佢除咗有蟹子系面之外,佢入面系有一只原虾!所以比一般虾丸弹牙!跟住另
大家都知我不嬲都钟意打边炉,又钟意食鸡煲, 老朋友
介绍左我来依家打边炉嘅好地方。
一坐低,由于我迟到嘅关系,朋友仔已经叫好嘢食等我啦
食完鸡煲辣辣地,即刻叫番罐咸柠七爽丫丫先!
跟住另一样好出色嘅就系个竹笙墨鱼滑!第一次食竹笙包住既墨鱼滑,感觉好爽口,啲墨鱼滑又不会太多粉。仲有另一样我觉得都几惊喜嘅就系个wasabi墨鱼丸!啲wasabi真系爆晒桨!
其实呢家米走鸡啲丸类都好唔错吓,应该全部都系手打嘅,大家下次嚟食记住叫个五宝丸食下啦!
鸡煲
哈哈虾中宝