2011-05-27
本人与朋友好日都唔会去沙田 , 昨天谂住去行吓食个 tea , 点知咁唔够运 , 拣咗呢间”笋”嘢 , 外表睇嚟正常 , 点知入咗间恶人谷。原先侍应叫我哋坐入面嘅枱 , 后来老板说员工用膳 , 要我哋坐在门口傍边嘅枱 , 跟住我哋入来的另外两位客人 , 又系咁嘅情况 (既然要用膳唔俾人坐 , 倒不如关门唔接生意) , 咁都算了, 接住女侍应放低餐牌不久 , 便催我哋落单 , 我哋话等一阵 , 但佢转个头又走嚟催我哋 , 好似好赶咁 , 我哋都乖乖照落单。之后侍应放低两份餐具 , 我们便清洗餐具 , 跟住老板便大发雷霆 , 凶神恶杀走嚟对我哋说︰『我 D 餐具已经消毒 , 唔洗再洗 , 你当我呢度系大排档吖 ? 你咁洗法影衰我呀 ! 』我哋真莫名其妙 , 没有理会他 , 餐具照插在杯里 , 跟住食物来到 , 因我们只需用一份餐具 , 所以仍有一份插在杯子里 , 之后老板便大大声叫侍应 , 把插在杯子里的一份餐具攞走, 话摆喺度好肉酸、好难睇、影衰佢 , 仲不停咀兼好不满咁 , 话我哋当佢大排档 , 跟住我哋终于忍唔住问佢乜嘢态度 , 我哋话洗筷子系个人喜好 , 佢又再话我哋影衰佢
原先侍应叫我哋坐入面嘅枱 , 后来老板说员工用膳 , 要我哋坐在门口傍边嘅枱 , 跟住我哋入来的另外两位客人 , 又系咁嘅情况 (既然要用膳唔俾人坐 , 倒不如关门唔接生意) , 咁都算了, 接住女侍应放低餐牌不久 , 便催我哋落单 , 我哋话等一阵 , 但佢转个头又走嚟催我哋 , 好似好赶咁 , 我哋都乖乖照落单。之后侍应放低两份餐具 , 我们便清洗餐具 , 跟住老板便大发雷霆 , 凶神恶杀走嚟对我哋说︰『我 D 餐具已经消毒 , 唔洗再洗 , 你当我呢度系大排档吖 ? 你咁洗法影衰我呀 ! 』我哋真莫名其妙 , 没有理会他 , 餐具照插在杯里 , 跟住食物来到 , 因我们只需用一份餐具 , 所以仍有一份插在杯子里 , 之后老板便大大声叫侍应 , 把插在杯子里的一份餐具攞走, 话摆喺度好肉酸、好难睇、影衰佢 , 仲不停咀兼好不满咁 , 话我哋当佢大排档 , 跟住我哋终于忍唔住问佢乜嘢态度 , 我哋话洗筷子系个人喜好 , 佢又再话我哋影衰佢 , 咁我哋咪问佢︰『你咁嘅态度点做生意 』, 跟住佢就好唔志在咁答︰『你咪走啰 , 唔好食啰 , 我唔做你哋生意』 , 当时我只系啱啱食咗半啖面 ( 味道只系一般 , 我响超市买个即食面返屋企煮 , 都好味架啦 ), 我朋友乜都未食过 , 既然人哋话唔做我哋生意 , 咁我哋咪起身走啰 , 跟住佢仲好意思叫我哋俾钱 , 咁我哋都冇同佢计较 , 照俾钱 , 不过就一肚气咁走。
真系唔明点解洗吓筷子都俾人闹 , 佢话我哋洗筷子影衰佢 , 咁佢自己响大庭广众闹 D 客人咪仲影衰佢间茶餐厅。谂住嚟帮衬 , 俾钱佢赚 , 都要俾人闹到一面屁 , 最后嘢都冇食过 , 钱又要照俾 , 得到嘅只系一肚气 , 呢间咁嘅”笋”嘢 , 你会唔会去呢?