2016-01-22
睇明珠生活知道有呢间餐厅,主打法日fusion菜。其实系法国菜但加入日本料理嘅食材和原素。无论菜色和店内装修都非常优雅,再看 openrice 食评觉得不错,便来来试试。友人今年就和我来这里庆生了。 我很喜欢店内以白色为主调的装修,明亮的灯光和宽阔嘅坐椅,每枱都摆放著粉红色的绣球花 ,相信每个女生都会喜欢在这环境用餐。这里没有 à la carte,只有2个 Menu,6-course 和 8-course。一场嚟到,点了 8-course menu。WAGYU BEEF TARTARE - 哇! 好似圣诞花圈啊! 用 wasabi 叶包住免治和牛刺身嘅 tartare,好香,好 smooth !DUCK FOIE GRAS CHAWANMUSHI - 用打碎咗嘅鸭肝混入日式蒸蛋,口感幼滑,蛋有鸭肝味,鸭肝有蛋味。WILD BOAR - 呢个系猪,比较干和"鞋口"OYSTER TEMPURA - Gillardeau 天妇罗..... 个人感觉生食好好多 呢个唔记得咩名,但佢系一个柚子味嘅甜品,入面有柚子 sorbet,酸酸地,清一清味蕾。最后,我份生日甜品 好靓基本上,如果想食
我很喜欢店内以白色为主调的装修,明亮的灯光和宽阔嘅坐椅,每枱都摆放著粉红色的绣球花 ,相信每个女生都会喜欢在这环境用餐。 这里没有 à la carte,只有2个 Menu,6-course 和 8-course。一场嚟到,点了 8-course menu。 WAGYU BEEF TARTARE - 哇! 好似圣诞花圈啊! 用 wasabi 叶包住免治和牛 刺身嘅 tartare,好香,好 smooth ! DUCK FOIE GRAS CHAWANMUSHI - 用打碎咗嘅鸭肝混入日式蒸蛋,口感幼滑,蛋有鸭肝味,鸭肝有蛋味。
基本上,如果想食新式法国菜,或者想带女朋友食好少少,我推介呢度 !