2018-02-28 1510 浏览
今日收工就约埋女友食饭啦,佢就话想食西餐,咁我就一定支持佢呀!尖沙咀出名嘅西餐有好多,但系最后我都系选择左 The grill room, 因为我食过,我真系系食过,食过佢铜锣湾果间店,女友都赞好呀!稳阵起见当然就再试下佢啦!系openrice地图带领下,就终于揾到爵寓啦,一个非常新式建筑物,唔好念啦,上去啦!一上到去就见到佢个开放式厨房啦,开放式厨房入面都能够清楚见到佢地设备非常齐全,而且开放式厨房事实上系非常专注清洁,因为如果有少少污糟都好容易见到,影响信心,咁我地第一眼望落去感觉都系非常之干净,都食得非常之有信心!望下个餐牌,个餐牌非常之丰富,系餐果度钟意牛嘅话有安格斯或者牛脸肉,有烧鸡,有猪腩肉及三文鱼,如果选择散叫嘅话就更多啦,会有羊及一些烩意粉,咁最后我地就选择左两个餐,分别系安格斯及猪腩肉啦!首先就系头盘啦,我地都无选择到汤,我地都选择左前菜,首先系三文鱼他他配香草乳酪汁啦,面头系一d好新鲜嘅沙律菜,有红毛菜,九芽菜,再加上乳酪汁,真系好开胃,而且沙律菜都好新鲜,而底部都有三文鱼,三文鱼都好香好滑。跟住就到另外一款前菜,巴马火腿温泉蛋配黑松露笋沙律啦,都系卖相咁好啦!露笋

三文鱼他他配香草乳酪汁
巴马火腿温泉蛋配黑松露笋沙律
跟住就到另外一款前菜,巴马火腿温泉蛋配黑松露笋沙律啦,都系卖相咁好啦!露笋系冻食嘅,食落去系会有d黑松露油味,都系一样咁开胃啦,而只温泉蛋呀师傅就真系个时间控制得非常准确,完全系流心,同埋个蛋王都好香蛋味,食完e两个前菜令到我就更加期望之后个主菜嘅来临呀!
炭烧猪腩肉盐味焦糖汁配青苹果沙律
第一个主菜黎啦,由于我女友唔食牛肉关系,佢就选择左个烧猪腩肉,碟菜式第一下放落枱果下个感觉都系好靓,师傅好用心咁落酱汁,但系系我角度就份量少左d,,而好彩我个女友就话够食啦!咁e个菜式就系用炉黎烧猪腩肉,开头感觉上都好似广东烧肉,而材料就大家都系猪腩肉,但系西式同广东式制法就应该有分别啦,首先系个酱汁都唔同啦,餐厅系用左焦糖汁,而广东烧肉系点芥辣,西式个煮法个皮系脆,火喉都控制都刚刚好,唔会个皮就烧到好硬,而且都好香猪味,中间肥膏果个位非常香口,而猪肉部分都非常嫩口,真心系唔错,几好味,但系份量就稍为细少少,或者建议可以加多个薯条,而个青苹果沙律都系一样好清新,好甜,同猪都好夹。
Peach lemonade
Apple smash
好啦,饮品上场啦!我点果杯系peach lemonade, 成份主要系vodka, lime, 柠檬汽水同埋桃肉,杯饮料真系真系非常足料,vodka 味道好浓,而且柠檬味同桃味都好浓,份量绝对正宗,味道好好。但系个面佢落d香草系上面就怪左少少啦!

好,跟住到apple smash 啦,主要成份有白兰地,苹果同柠檬,味道都系一样,好浓同好香酒味,而糖浆份量都系一样落得非常准确,两杯嘅cocktails 都非常好饮,而现在餐厅都做紧个优惠,88蚊有两杯,系要试下呀!
烧美国安格斯眼扒配薯泥杂菌
好啦,跟住就到我心目中嘅主角出场啦,烧美国安格斯眼扒配法式薯蓉啦,而我就点左5成熟,一放上枱我女友都话我果份非常大份,直头有我只手掌咁大呀!咁师傅就系用网纹扒炉去烧呀!烧得好靓,而且时间都系同之前果d菜式一样,非常准确,系真系有5成熟,另外重会跟两种酱汁来给客人调味,分别就系香草汁同埋烧汁,望落去肉纹都好靓,呈现大理石肉纹。咁就开始试下啦,切完之后都可以好清楚咁见到层次分明,表面系好深网纹,但系里面都系见到红肉色,咁食落去肉质都好松软,好香牛肉味,但系佢果种松软就绝对唔系茶记沙嗲咁样那到佢地松晒,系真系有口感呀!我个人就比较喜欢点只香草汁,点完之后更香牛味,而薯蓉就更加系锦上添花呀!食到我饱饱呀!
蓝莓芝士饼
意式奶冻
之后就到甜品啦!甜品我地就选择左意式奶冻同埋佢个时日甜品,时日甜品系蓝莓芝士饼,蓝莓芝士蛋糕感觉上就细旧左,但系事实上系贵精不贵多,个蛋糕好香蓝莓味,芝士味都系有呀,而个饼底都好松软,唔错唔错。跟住就到个意式奶冻啦,出面望入去都好靓,好似个小仙境咁样,但系最遗憾就系我女友一啖都唔俾我试law, 佢之系话系佢杯茶,好味。总给就系e间餐厅系非常清洁,职员都非常专业,你有咩唔明白问佢地佢地都会乐意解释返俾你地听呀!而野食都好有水准,我觉得佢地个份量同埋timing 都非常准确,好有系统,虽然价钱唔系话好平,但系都算系合理的,会再黎呀!
2018-02-26
三文鱼他他配香草乳酪汁