6天前 0 浏览
超高質嘅The Grill Room,銅鑼灣尖沙咀都有,地點方便🍴Scallop Pumpkin Soup $138南瓜湯超濃郁,無額外調味,食到南瓜本身嘅甜味,最正係仲有粒香煎帶子,質感軟滑🍴Steak Tartare $138估唔到牛肉他他係咁好食,調味好好,肉味濃,仲有少少蛋黃醬、沙律醬,幾夾配炸過嘅薯仔千層,呢個又係好出色不得了,外面香脆,入面就係薯仔軟滑質感,好得👍🏻🍴Bone in Pork Loin $288豬鞍煎得剛好,不會過熟,配菜有薯角、長柄西蘭花,都整得好食🚩The Grill Room (The Humphreys) (尖沙咀) @thegrillroomhk 📍尖沙咀堪富利士道6-6A號爵寓2樓

🍴Scallop Pumpkin Soup $138

🍴Steak Tartare $138

🍴Bone in Pork Loin $288
豬鞍煎得剛好,不會過熟,配菜有薯角、長柄西蘭花,都整得好食

📍尖沙咀堪富利士道6-6A號爵寓2樓
  • 南瓜湯
  • 牛肉他他
6天前 0 浏览
The Grill Room 位於尖沙咀堪富利道,聽落去係一間幾有格調嘅餐廳,環境浪漫又有空間感,服務亦都好貼心,服務員會主動留意客人嘅需要,例如。。。佢哋好主動幫你加水,真係好細心!**香煎慢煮牛柳配新鮮黑松露片原汁**慢煮牛柳通常肉質會好嫩滑,加上新鮮黑松露片,香氣撲鼻,應該好有層次感!**牛肝菌磨菇意大利飯**牛肝菌同磨菇嘅組合,味道濃郁,意大利飯煮得恰到好處嘅話,口感會好creamy,好適合鍾意菇菌類嘅人。**78%黑朱古力心太軟**甜品係完美嘅結尾!78%黑朱古力嘅濃郁同微苦,配上流心嘅效果,真係令人難以抗拒。整體嚟講,今餐真係好滿足!

**香煎慢煮牛柳配新鮮黑松露片原汁**

**牛肝菌磨菇意大利飯**

**78%黑朱古力心太軟**
整體嚟講,今餐真係好滿足!
2025-02-19
  • 78%朱古力心太軟
  • 牛肝菌蘑菇意大利飯
2025-02-26 0 浏览
想節日或者紀念日搵間有feel嘢食有好食嘅餐廳打卡兼慶祝,搵搵下見到呢間餐廳要擺盤有擺盤,要好評有好評,就try try佢啦!Steak Tartare大愛牛肉他他!牛味重得嚟夠爽滑,帶少少甜味,配搭埋隔離千層薯好酥脆,口感更有層次!Beef Tenderloin慢煮牛柳當然係口感嫩滑,牛牛腥味得嚟又Juicy,加埋香煎雞髀菇同埋薯蓉,每樣調味都平衡得好好!Captain Mojito全牛宴當然要飲番杯清爽Cocktail解下膩,香料味唔會過重,仲好fresh添!

Steak Tartare

Beef Tenderloin

Captain Mojito

Hey小夥伴們👋,今天要給大家種草一家尖沙咀的超贊西餐廳——The Grill Room!這家店真的是我最近的新寵,不僅食物美味,環境也是超級棒,絕對值得一試👍!首先,他們家的Beef Tenderloin🥩真的是絕了!香煎慢煮的牛柳,外皮烤得恰到好處,裡面肉質鮮嫩多汁,搭配上細膩的土豆泥和炭烤蘑菇,再淋上濃郁的牛肉汁,最後撒上新鮮的黑松露片,每一口都是滿滿的幸福感😋!肉質鮮嫩,汁水豐富,簡直是肉食愛好者的天堂!接著是Porcini Mushroom Risotto🍚,牛肝菌藝菇意大利飯,奶油和黃油的香氣撲鼻而來,每一粒米都裹滿了濃郁的醬汁,口感豐富,讓人一口接一口停不下來🤤。最後的甜品是78% Dark Chocolate Fondant🍫,78%黑朱古力心太軟,搭配香草冰淇淋和切片杏仁,外皮微脆,內心柔軟,巧克力的醇厚與冰淇淋的清涼完美結合,簡直是完美的ending🎉!總的來說,The Grill Room真的是尖沙咀的美食寶藏,不僅食物美味,環境也是超級棒,適合約會或者和朋友小聚。如果你也想體驗這種奢華與美味的邂逅,一定要來試試哦!
尖沙咀The Grill Room 🙌🏻忌廉磨菇湯✅每一口都能感受到絲滑的忌廉與磨菇的獨特香味交織在一起,濃郁又層次分明,實在是一道美味開胃湯品。美國頂級牛板腱配磨菇燒汁😆牛板腱肉質鮮嫩多汁,每一口都帶有獨特的肉香。磨菇燒汁更是增添了層次感,蘑菇的香氣與燒汁的咸香完美結合,令人陶醉。凱撒羅文生菜沙律🫶🏻生菜的脆爽與凱撒醬的濃郁相得益彰。每一口都能感受到蔬菜的新鮮與醬料的醇香朱古力撻🙌🏻綿密的巧克力蛋糕搭配濃郁的巧克力醬,每一口都是一場味覺盛宴。而且它的外觀精緻可愛🍽️🍽️🍽️
尖沙咀The Grill Room 🙌🏻

忌廉磨菇湯✅

美國頂級牛板腱配磨菇燒汁😆

凱撒羅文生菜沙律🫶🏻

朱古力撻🙌🏻
減緊肥會食中餐定西餐??梗係西餐啦~因為Simple protein加蔬菜,少少carbohydrate~啱啱好!!今日同老細出開嚟尖沙咀,佢帶我食呢間,話應該好多年前嚟過,仲有好多分店!今日帶我嚟試下~🥣蘑菇湯:竟然落咗黑松露油?!🥰👍🏻非常之香~而且唔係又杰又濃嗰啲~好容易入口!🥗Parma Ham紅菜頭沙律:賣相好鬼靚,啲紅菜頭加咗少少沙律醬~好似紅寶石咁靚~Parma ham鹹度啱啱好,仲有一啲酸瓜……整個開胃菜非常balance~😋😍🥩燒帶骨豬扒配香茅芥末籽忌廉汁:上枱擺盤幾得😍👍🏻豬扒處理得非常好~肉質鮮嫩,夠淋夠入味!😋伴碟嘅薯角亦要一讚👍🏻調味偏香、脆、辣,好惹味~個芥末汁真係好開胃~酸酸甜甜,但又唔會有芥辣嘅嗆鼻感!🍝燴蕃茄牛面肉扁意大利粉:牛面肉非常軟淋,又夠入味~扁意粉口感彈牙,配上燴蕃茄醬,好惹味!!

2024-11-05
2025-02-25 0 浏览
今日約朋友係尖沙咀食飯,佢話想食西餐於是就係我收藏名單入面搵咗呢間 the grill room🤣好彩平日去都唔洗等位,餐廳燈光好有氣氛好岩靜靜地傾計或者慶祝節日咁👍🏻牛肉他他 配 法式千層薯牛肉調味好特別,酸酸辣辣咁,牛肉好滑~~千層薯超脆,有啲薯片口感🥰🥰燴蕃茄牛面肉扁意粉一上檯好濃烈嘅香料味,意粉睇落係手工,口感幾彈牙!牛面肉份量好多🤣🤣仲好軟淋淋同好香牛味!忌廉牛油蒜香雜菌好香濃嘅忌廉味!同雜菌真係十分夾,另外仲有配2片多士,用嚟夾雜菌食都好正🤤Tiramisu打得好香滑,蛋糕份量唔太多,岩晒胃口唔大嘅女士!甜味適中~

今日約朋友係尖沙咀食飯,佢話想食西餐

好彩平日去都唔洗等位,餐廳燈光好有氣氛
好岩靜靜地傾計或者慶祝節日咁👍🏻

牛肉他他 配 法式千層薯
牛肉調味好特別,酸酸辣辣咁,牛肉好滑~~
千層薯超脆,有啲薯片口感🥰🥰

燴蕃茄牛面肉扁意粉
一上檯好濃烈嘅香料味,意粉睇落係手工,口感幾彈牙!
牛面肉份量好多🤣🤣仲好軟淋淋同好香牛味!

忌廉牛油蒜香雜菌

Tiramisu
打得好香滑,蛋糕份量唔太多,岩晒胃口唔大嘅女士!甜味適中~
2025-02-25 0 浏览
上次去完銅鑼灣分店,今日咁啱喺尖沙咀做嘢,帶老公一齊食先,餐廳燈光柔和而溫暖,宛如一層輕柔薄紗,輕輕包裹著每一個角落✨🌸燈光散發出柔和的金黃色調,令人感到放鬆,仿佛時間都變得緩慢⌛️🕰️🥣蘑菇湯 🍄濃郁蘑菇湯,新鮮蘑菇、洋蔥、蒜同奶油,口感滑順🍔澳洲和牛漢堡配薯條 🍟高品質澳洲和牛,肉質鮮嫩多汁,配上香脆薯條,簡直完美搭配🥩燒紐西蘭8安士肉眼扒配烤蔬菜 🌽嫩滑5成熟肉眼牛排,搭配新鮮烤蔬菜,保留食材原汁原味🍝卡邦尼扁意大利麵 🧀培根、奶油同帕爾馬乾酪,口感豐富又香濃The Grill Room 📍尖沙咀堪富利士道6-6A號爵寓2樓#尖沙咀 #食好西 #手機食先 # 吃貨 #尖沙咀美食 #hkfoodie #thegrillroom #香港打卡 #西餐 #扒房 #香港探店 #香港美食攻略

🥣蘑菇湯 🍄
濃郁蘑菇湯,新鮮蘑菇、洋蔥、蒜同奶油,口感滑順

🍔澳洲和牛漢堡配薯條 🍟
高品質澳洲和牛,肉質鮮嫩多汁,配上香脆薯條,簡直完美搭配

🥩燒紐西蘭8安士肉眼扒配烤蔬菜 🌽
嫩滑5成熟肉眼牛排,搭配新鮮烤蔬菜,保留食材原汁原味

The Grill Room
📍尖沙咀堪富利士道6-6A號爵寓2樓

2025-02-25 0 浏览
呢間餐廳之前嚟過 覺得好好食 地點又好方便近尖沙咀 A出口 方便易搵 裝修簡單令人好放鬆 餐牌上面嘅西餐Menu都幾特別 價錢貼地⭐蕃茄牛面肉扁意大利麵 係我哋嘅至愛 牛肉有夠曬份量好淋 好易切開 忌廉醬好香口 手製意大利麵好煙韌 ⭐帶子青口扁手製意大利麵 北海道嘅帶子上面鋪滿咗三文魚子 青口特別鮮甜 醬汁 配上手工意粉好開胃呢度晚上都好full 建議要先訂位 呢度服務都ok 落單上菜速度全部都好快 有酒店級數嘅美食🍷開放式廚房可以見到廚師工作🍸🍽
餐牌上面嘅西餐Menu都幾特別 價錢貼地

⭐蕃茄牛面肉扁意大利麵

⭐帶子青口扁手製意大利麵

開放式廚房可以見到廚師工作🍸🍽

外卖自取
2025-02-25 0 浏览
自費呢間出晒名高級餐廳㗎啦,我哋自費嘅依家喺尖沙咀㗎堪富士利道樓上鋪嚟嘅佢都有分店銅鑼灣我覺得呢間真係超級靚仔,如果有特別日子嘅話就可以食呢間我哋三個人食嗌咗兩個意粉一個意大利飯個意大利飯係黑松露白汁意大利飯份量勁大勁好食,仲要係勁多白汁添,我哋亦都好鍾意食個意粉啲意粉嘅質感真係超級好食同埋粗條型格所以食完真係覺得超級飽,不過價錢有少少貴如果大家係真係為咗節日嘅話就可以嚟呢間啦,因為佢都有+1服務費亦都有各款類型嘅酒

自費
呢間出晒名高級餐廳㗎啦,我哋自費嘅
2025-02-25 0 浏览
The Grill Room係食牛扒嘅保證,之前食過銅鑼灣分店覺得好好食,呢日喺尖沙咀都係揀返TGR食午餐。普通Lunch set $88起。有Executive Lunch Menu (4 course) $298/person。2款都各點一個餐share食都唔錯。🩵餐湯: 蘑菇忌廉湯🩵前菜: 煙三文魚沙律同凱撒羅文生菜沙律主菜:🩵是日精選鮮魚魚好嫩滑,拌埋湯汁更加鮮甜。🩵美國頂級牛板腱配磨菇燒汁牛板腱係肩胛骨上方的肉,每頭牛大約只有兩公斤的量,脂肪少,肉結實。我哋點了5成熟,上菜時見到牛肉處理火喉掌握得剛好,柔嫩,牛肉味濃。🩵是日廚師甜品: 士多啤梨切餅餐廳較多梳化位,近窗位置會坐得特別開陽舒服。普通lunch set 加$35已經可以要埋餐湯/前菜+甜品,都建議加埋,要滿足埋想食甜品嘅胃。

普通Lunch set $88起。
2款都各點一個餐share食都唔錯。

🩵餐湯: 蘑菇忌廉湯
🩵前菜: 煙三文魚沙律同凱撒羅文生菜沙律

主菜:
🩵是日精選鮮魚
魚好嫩滑,拌埋湯汁更加鮮甜。

🩵美國頂級牛板腱配磨菇燒汁

🩵是日廚師甜品: 士多啤梨切餅

2025-02-25 0 浏览
今日同同事食左呢間lunch又幾抵食!大大碟!賣相靚得黎質素都好唔錯。。🥢燒豬梅頭排配薯條 $108呢個燒豬梅頭排真係唔錯!豬肉外脆內嫩,皮膚烤得金黃酥脆,咬落去有種滿足感。梅頭排本身脂肪適中,咬下去唔會覺得膩。搭配嘅薯條都炸得香脆,鹽味剛好。。🥢1/2 葡式香辣春雞配薯條 $108呢個葡式香辣春雞幾特別,雞肉腌得好入味,香料味十足,微微辣,唔會太過火。雞咬落去有啲汁水流出,口感極佳。。🥢燒紐西蘭8安士肉眼排配烤蔬菜 $188肉眼肉質嫩滑,油花分佈得好,煎得剛好,外面有一層焦香,肉汁豐富。。總括來講,呢三道菜各有特色,無論係口感、味道或者擺盤,都好有水準,值得推介!

🥢燒豬梅頭排配薯條 $108

🥢1/2 葡式香辣春雞配薯條 $108

🥢燒紐西蘭8安士肉眼排配烤蔬菜 $188

📍The Grill Room (The Humphreys) (尖沙咀)一間主打燒扒嘅西餐廳,因為今日下午茶食得太飽,所以夜晚唔想食得咁Heavy,冇嗌佢哋嘅主食🫢🥣Seasonal Soup $68今日係大蒜薯仔湯,大蒜味道比較濃,仲可以食到薯仔顆粒,口感不錯。🥩Steak Tartare $138吞拿魚醬同牛肉他他拌埋一齊,整體味道有啲似吞拿魚沙律,但又唔完全一樣。食落去嘅時候,中間仲可以感受到牛肉他他原本嘅鮮甜味道。千層薯嘅外皮炸到金黃香脆,但入面又保持適中嘅軟度,同牛肉他他配埋一齊食,呢個組合真係出乎意料好味。🥗Romaine Salad $78生菜上面仲有好多芝士碎好香,同埋個沙律醬唔會好甜啱啱好。麵包粒亦好脆,口感層次分明。🍰Tiramisu $88好絲滑同埋淡淡嘅芝士味,有少少酒嘅香味,不會特別甜應該係減咗湯,食完覺得成個人都開心咗🥰🧁Chocolate Millefeuille $98榛子好脆好鍾意!放喺底面令成個甜品口感好豐富,朱古力同榛子味甜度適中,食落去口感有脆,軟,甜,酸,好有層次。♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡🍴餐廳:The Grill Room (Th

🥣Seasonal Soup $68

🥩Steak Tartare $138

🥗Romaine Salad $78

🍰Tiramisu $88

🧁Chocolate Millefeuille $98

♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡

🍴餐廳:The Grill Room (The Humphreys) (尖沙咀)
📍地址:尖沙咀堪富利士道6-6A號爵寓2樓
💸消費:250@

♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡
2025-02-25 0 浏览
好耐冇食好嘢,今日要食個西餐減下壓,呢度環境幾舒服裝修好有格調,呢度有分set lunch 同 executive lunch, 最平$88 就可以食到。我地叫左一個executive lunch, 多左沙律同埋甜品,個牛又好吸引。_✨今日餐湯係黑松露忌廉湯,個湯好滑好creamy ,有淡淡既松露香味。_✨沙律係romaine salad, 平時我對呢啲沙律冇乜興趣,但呢個真係幾好食。生菜好fresh, 上面係佈滿勁多好香既芝士碎,加埋香脆嘅煙肉同麵包粒係一啲都唔覺得寡。_✨新鮮黑松露蘑菇意大利飯:呢個飯個醬汁好好味,意大利飯有咬口但唔會過硬,每一粒飯都索滿晒醬汁,仲有好多蘑菇。_✨美國頂級牛板腱配磨菇燒汁: 賣相幾靚,好貼心已經切好一塊塊,雖然七成熟但係個心都依然keep 住粉嫩。食落外爽內軟,牛味幾濃同埋呢個蘑菇燒汁真係幾好味,配埋個底好滑既薯蓉唔錯_✨cheese cake : 幾好味食落好鬆軟,唔會太漏,又唔會太甜,食完為今餐飯畫上完美既句號

2025-02-25 0 浏览
今日帶屋企人到尖沙咀嘅the grillroom慶祝生日。呢間餐廳環境寬敞,燈光暗暗,好有情調🫶🏻💚是日廚師餐湯 $68今日嘅餐湯係大蒜薯仔忌廉湯,忌廉湯香滑帶有香蒜味,湯底以薯仔打成蓉,唔會好稀,面層以橄欖油調味及墨汁脆片點綴,好特別。💚炭燒美國10安士USDA頂級安格斯西冷牛扒 $448我點咗一個medium 嘅西冷牛扒。以炭燒烤牛扒,令外層微焦,熟成度剛好半生熟,肉味香濃,內𥚃保持到肉質鮮嫩多汁,唔會乾,亦都唔會韌 ,配上醬汁,好惹味! 伴碟嘅法式薯蓉,有好濃嘅牛油香氣,質感香滑軟綿綿,超級滿足!💚香煎帶子青口三文魚籽香草忌廉汁扁意粉 $218賣相好靚嘅意粉,正中間放上好厚身嘅帶子,面層鋪上三文魚子,旁邊放上大大隻嘅青口,非常豐富。帶子輕輕煎香外層,內裏嫩滑,保持刺身質感!青口新鮮大隻,肉質爽滑,帶有微微海洋味道。扁意粉粗身,唔軟,有咬口,每條掛上濃郁嘅醬汁同鮮味嘅三文魚子,好正!💚Mocktail: Tropical Punch $68好鍾意呢杯充滿熱帶風情嘅飲品,用上不同的生果調配,味道豐富,不會單調。呢杯飲品以香甜嘅菠蘿汁,配上蜜瓜糖漿,熱情果蓉,覆盆子醬及新鮮覆盆子及紅茶
今日帶屋企人到尖沙咀嘅the grillroom慶祝生日。
呢間餐廳環境寬敞,燈光暗暗,好有情調🫶🏻

💚是日廚師餐湯 $68
今日嘅餐湯係大蒜薯仔忌廉湯,

💚炭燒美國10安士USDA頂級安格斯西冷牛扒 $448

💚香煎帶子青口三文魚籽香草忌廉汁扁意粉 $218
帶子輕輕煎香外層,內裏嫩滑,保持刺身質感!
青口新鮮大隻,肉質爽滑,帶有微微海洋味道。

💚Mocktail: Tropical Punch $68
呢杯飲品以香甜嘅菠蘿汁,配上蜜瓜糖漿,熱情果蓉,覆盆子醬及新鮮覆盆子及紅茶,酸酸甜甜,好味道,非常開胃!

💚78% 黑朱古力心太軟 $98
(vanilla ice cream, sliced almond)

外層香脆,內𥚃鬆軟嘅心太軟,吸引值爆燈🚨
切開外層,熱辣辣濃郁嘅朱古力即刻湧出,超級香濃嘅朱古力味,聞到香味已經流口水!
蛋糕鬆軟,內裏78%朱古力嘅苦甜平衡,配上香滑嘅雪糕,中和返朱古力嘅甘苦,好夾!好味到暈~