2024-04-06 2937 浏览
朋友钟意食素食,荃湾大部分素食都食过,系纱厂揾到间素食主打法国菜,几特别,所以黎支持下🙌🏻 餐厅走外国旧式西餐厅风格,播住一啲经典音乐🎶,几悠闲写意😌🤎Set Lunch 3 Course $188/ 2 Course $158▪️尼斯沙律🥗沙律份量好大,食完都饱左一半🙈用上纯植物吞拿鱼、蛋、薯仔、串茄等等嘅材料,材料丰富▪️经典核桃沙律核桃沙律配上洋葱、西芹、黑醋汁等,酸酸甜甜,清新开胃▪️卡苏莱砂锅 🍲+$30呢一款系法式嘅地道风味菜,主要以白豆制成,煮至口感绵密,另有素香肠同素油封鸭髀,口感真系好似食紧肉一样,但又唔会有油腻同饱滞感▪️洛林咸批🥧我地成枱都觉得呢个最好食😋同样系法式乡土料理。牛油挞皮松脆,主要系蛋奶馅料,有蘑菇、素火腿、素烟肉等全素食,味道不错▪️多菲内焗薯千层🥔全份都系焗薯为主,口感软绵,带奶油香▪️普罗旺斯酿蕃茄🍅蕃茄制作有心思,将素肠、洋葱、西芹、饭等炒过再酿入蕃茄入面,然后烤焗,卖相吸引▪️法式焦糖炖蛋🍮炖蛋好质感较水状,可能我地赶时间走,感觉未炖够时间🤔表面焦糖够脆▪️经典柠檬挞🍋柠檬味够清香,甜度刚好,口感软滑Lunch时间黎得我地一枱,包左场🤣🤣觉得佢地整野食几有心

▪️尼斯沙律🥗

尼斯沙律

▪️经典核桃沙律
核桃沙律配上洋葱、西芹、黑醋汁等,酸酸甜甜,清新开胃

经典核桃沙律

▪️卡苏莱砂锅 🍲+$30

卡苏莱砂锅

▪️洛林咸批🥧

洛林咸批

▪️多菲内焗薯千层🥔
全份都系焗薯为主,口感软绵,带奶油香

多菲内焗薯千层

▪️普罗旺斯酿蕃茄🍅

普罗旺斯酿蕃茄

▪️法式焦糖炖蛋🍮

法式焦糖炖蛋

▪️经典柠檬挞🍋
柠檬味够清香,甜度刚好,口感软滑

经典柠檬挞

Lunch时间黎得我地一枱,包左场🤣🤣觉得佢地整野食几有心机,而且素法国菜系香港都好少见,觉得佢地值得被更多人留意
尼斯沙律
洛林咸批