2016-04-14
今日约左位好朋友相聚食饭, 地点我楝左荔枝角, 因为都比较方便我地两位回家!其实荔枝角除左亿利大厦有好多餐厅之外, 而家 D2 Place 都有好多野食, 但系我今次就楝左一间唔多起眼的餐厅, 我念唔系我搭巴士经过都唔为以佢既存在! 我见 openrice 有 coupon download, 叫 set dinner 有88 折, set dinner: 餐汤/沙律+意粉+pizza+饮品+甜品!因为 daily soup 系南瓜汤, 所以我地楝左汤, 好creamy, 一定唔系罐头汤, 饮到有南瓜蓉意粉我地楝左白酒鲜蚬意粉丝(+$10), 意粉软硬度适中, 蚬肉都好新鲜, 只只都有少少连住个壳, 唔会飞晒出黎, 带有少少辣! pizza 我地念紧叫四式芝士 or 银鱼柳火腿, 落单时决定系四式芝士, 但系侍应小姐话原来可以楝两款味道都可以㖞, 咁我地梗系要埋另一款银鱼柳火腿啦...哈....又可以满足晒我啦..正! 个pizza 都唔细架, 每款味道有四片, 即系总共都有八片架! 不过好在佢系薄脆底, 唔会好似其他咁, 食左两块已经觉得好济, 四式之士味道唔错, 银鱼柳试过系其他地
因为 daily soup 系南瓜汤, 所以我地楝左汤, 好creamy, 一定唔系罐头汤, 饮到有南瓜蓉 意粉我地楝左白酒鲜蚬意粉丝(+$10), 意粉软硬度适中, 蚬肉都好新鲜, 只只都有少少连住个壳, 唔会飞晒出黎, 带有少少辣! pizza 我地念紧叫四式芝士 or 银鱼柳火腿, 落单时决定系四式芝士, 但系 侍应小姐话原来可以楝两款味道都可以㖞, 咁我地梗系要埋另一款银鱼柳火腿啦...哈....又可以满足晒我啦..正! 个pizza 都唔细架, 每款味道有四片, 即系总共都有八片架! 不过好在佢系薄脆底, 唔会好似其他咁, 食左两块已经觉得好济, 四式之士味道唔错, 银鱼柳试过系其他地方食系好咸, 所以初时唔楝佢, 但系哩度既银鱼柳味道ok, 唔会太咸, 可接受, 但系如果全个pizza 都要晒哩款味道就可能有点儿咸 (因为会越食越咸), 而家有四式芝士再中和下, 就好好多! 甜品我地楝左 Blueberry cheese cake, 同埋是日甜品: Creme Burlee, Creme Burlee 味道中规中矩, 冇特别, 但系个 blueberry cheese cake, 我唔太喜欢, 佢味道带点杏仁味, 感觉怪怪既, 好少食到 cheese cake 系有杏仁味的.. 饮品: 所以饮品都可以叫, 连咖啡都可以, 但系因为太饱啦, 所以今日冇叫到咖啡, 叫左杯花茶 (叫咩名已忘记左), 佢有好多款花茶楝架! 朋友仔就叫左有汽的橙味汽水, 味道唔错㖞... 餐厅细细, 唔系好多张枱, 我地用餐时间, 都见有好多人黎到都话已经冇晒枱, 所以如果有心黎食, 记住要订枱呀! 我见隔离枱有人食炸鱿鱼圈, 下次有机会一定要黎试下佢!