2020-05-07
今日友人又揸车接咗我同友人女友, 再出发接埋 P san 去到观塘揾食。 本来想食泰菜, 但因为上𠮶间泰国餐厅嘅工厂大厦前门闩咗, 揾唔到路上去, 所以转咗嚟试小时光。门口同店内有著台湾怀旧嘅布置, 店内人多, 惊影到人, 所以唔敢放肆地影。一入到店, 系一名操流利国语台湾男生为我哋一行四人带位, 我咃就座之后, 店员递上餐牌同说明店家系要客人自己到柜台点餐取餐。P san 点咗古早味卤排骨便当。 台湾嘅排骨好多时都系我哋香港嘅猪扒, 但喱个古早味排骨质地同口感有啲似食斋时用豆干做嘅肉咁, 味道正常无咩特别, 不过喱个便当配有少量青瓜同小棠菜做冷盘, 再加埋有少量椰菜做配菜, 感觉还好。而我就点咗台式养生药膳排骨饭, 喱个饭真系俾到我同 P san 惊喜, 光系闻就已经有好重嘅药材味, 汤头药材味浓而不俗, 而肉方面系用香港嘅排骨, 肉质好腍, 而且有汤嘅药材味, 但一啲都唔鞋亦唔韧, 完全唔似煲咗好耐咁, 虽然全部都系肉, 但配埋少量凉拌青瓜, 感觉好清爽, 不过份量唔算大。除咗以上两款饭, 我哋仲同友人们叫咗两个小食, 一个系台式盐水鸡, 另一款系台式炸物并盘。 盐水鸡虽然系冷盘,
除咗以上两款饭, 我哋仲同友人们叫咗两个小食, 一个系台式盐水鸡, 另一款系台式炸物并盘。 盐水鸡虽然系冷盘, 但有鸡味, 而且拆晒骨只有肉, 岩晒怕 "论" 骨嘅友人。
饮品方面, 饭系唔包括饮品, 需要另外点。 P san 点咗冻黑糖奶茶, 奶茶用一个以前中学时上 science 堂时用的 test tube 盛装, 饮时将奶茶倒入另外放有冰同黑糖珍珠嘅杯入面, 茶有淡淡茶味但唔甜, 而珍珠本身有黑糖嘅香甜味, 亦好软糯, 好好 "赵"。 食完饭饮, 份量唔太大, 再加埋珍珠可以当系饭后甜品咁食呀。
我就点咗冻岩盐咖啡拿铁, 不过喱个拿铁比较似台式饮品店嘅咖啡, 比较淡味, 下次会试另一啲饮品。