2019-05-15
公司未搬前成日去湾仔新泰食晏,$8x左右有大大份泰式美食,平。靓。正!因此,同朋友食饭想食泰国野都会谂起新泰🥴🤟🏻有晚想系尖沙咀食泰国野,一openrice就发现原来尖沙咀依家都有分店!——————可能餐厅范围系地库嘅关系,尖沙咀嘅门面主要用作等候同接待区。等候区慷慨到有沙发同成墙植物,令你等都等得感觉舒服过人😂因为冇订位嘅关系,唯有食早啲,6点几就已经入座。虽然午市已经食过好多次,但其实餐牌上仲有好多食物未试过。(😂 梗系啦,唔知系第二个餐牌嘛)所以,是晚就同7哥决定叫新野食!———-首先前菜,都系叫返我食开又钟意食嘅😂1. 腌无骨凤爪沙律 同 2. 飞天通菜(其实冇谂住当前菜,但佢极速上菜)🔥无骨凤爪好开胃,沙律部份有生洋葱等,就比较重口味🤭而食泰国嘢点会唔叫通菜啊😬我8挂望下附近啲人食咩,至少左右两台都叫咗无骨凤爪或/及飞天通菜,果然系热门美食🥴3. 椰青食到辣辣地,而我又唔食得辣😂梗系要叫个椰青减减辣!冇伏!清甜!由于系坚椰青,啲椰青肉真系刮哂出黎食 😂4. 串烧(猪、鸡、牛)$88 有6大串,抵到喊😂 冇特别preference,就每种肉2串,岩岩好同7哥一人3串试匀哂!啲肉
——————
因为冇订位嘅关系,唯有食早啲,6点几就已经入座。
———-
首先前菜,都系叫返我食开又钟意食嘅😂
🔥无骨凤爪好开胃,沙律部份有生洋葱等,就比较重口味🤭
而食泰国嘢点会唔叫通菜啊😬
3. 椰青
4. 串烧(猪、鸡、牛)
$88 有6大串,抵到喊😂 冇特别preference,就每种肉2串,岩岩好同7哥一人3串试匀哂!啲肉烧完都系嫩口多汁🤤
5. 越式烧春鸡酿香茅黄饭
哗!尼个真系强烈推介♥️ 如果食厌左菠萝炒饭同炒金边粉,真系试一试尼个外脆内嫩仲有热辣辣黄饭嘅越式烧春鸡!(虽然今次鸡腿🍗位烧过左少少火,但不碍我地享受尼碟美食🤤)
——-
或者下次可以试试尼啲: