2018-06-04
有朋友知我喜欢食面包,介绍我观塘呢家小店「B. Two House」,主打比高包(Bagel),其实,呢间餐厅小弟都有稍稍留意过,只喺一直扚唔起心肝去试啫。今回一支公因事过到嚟观塘,就顺道到访。餐厅内里环境嚟算好大,而装修简约,木枱木椅,有点点农村风。晌餐厅一角,架上放咗唔少插画本、书籍、卡Game之类,欢迎自由取用。近厨房一角,又有个小架,喺自助茶水调味品区。虽然自助,但都有店员埋嚟招呼、落单、送上食物,却无加一服务费,而且,招呼殷勤有礼,甫坐低就送上热茶。最有趣喺无论晌茶水架、收银柜枱旁,都放咗啲糖果,喜欢嘅话尽管拎番粒食吓。咪睇佢店仔细细,所卖嘅产品都唔少,主打就喺比高包,仲有墨西哥卷、牛角包、意大利面、意大利饭、日式饭品、台式饭品、午餐、饮品……等等,可讲喺麻雀虽少,五脏俱全。此外,仲有啲午市二人套餐、下午茶餐供大家选择。唔止咁,临尾先发觉,近收银柜台附近有块大黑板,列出数款特色商务午餐,包晒餐汤、主菜、饮品及甜品。所以话呢,喺咪好多选择呀!讲咗咗耐,又咁多选择,知唔知自己会食啲乜呢?店主就为咗表达佢哋用料天然、无任何添加,墙上贴上一张「声明」,等大家知多啲。仲有,更顺带介意埋
此外,仲有啲午市二人套餐、下午茶餐供大家选择。 唔止咁,临尾先发觉,近收银柜台附近有块大黑板,列出数款特色商务午餐,包晒餐汤、主菜、饮品及 甜品。所以话呢,喺咪好多选择呀! 讲咗咗耐,又咁多选择,知唔知自己会食啲乜呢?店主就为咗表达佢哋用料天然、无任何添加,墙上贴上一张「声明」,等大家知多啲。仲有,更顺带介意埋佢哋产品嘅特色。
田园沙律
比高包制作需少少时间,先嚟个田园沙律,简单嘅沙律菜拼粟米粒、车厘茄及青瓜,唔特别,但清新,至少啲沙律菜够新鲜爽脆。 佢哋嘅比高包有成17款,配埋田园沙律,定价$42-$59,可加钱另配忌廉芝士、牛油果,更可转为套餐A(+$25)或套餐B(+$27),分别在于前者配手作 甜品+饮品,后者则配是日西式浓汤+手作甜品。
Bagel King $59
一心嚟食比高包,所以,就算午餐喺平少少,都拣一款比高包嚟试,当中以Bagel King、Bagel Queen、Bagel Prince最吸引,因为料多吖嘛,相对哋,价钱就贵多少少。结果,就拣咗以牛肉、火腿、忌廉芝士、蕃茄、青瓜、生菜、辣酱、芝士酱组合而成嘅Bagel King,顺口问过店员,如果怕辣可走辣酱。 唔使多讲,睇相就知几咁爆馅,啲牛肉多到呢……垫底仲有蕃茄、青瓜、生菜,反而火腿就唔喺太觉,但整体真喺几正,牛肉好软软腍腍,啲瓜菜好爽脆,酱汁令个包好惹味,而且,有辣劲但唔呛喉。双色比高包嘅红色喺源自红曲,够天然,色泽淡红,个包嘅口感果然烟韧有咬口,唔会有种干嘅感觉,包嘅上下内面仲搽埋忌廉芝士,真喺几难唔好食。想食平啲,Tea Set都有个芝士辣牛肉Bagel,可以讲喺Bagel King嘅轻盈版。
单点要$26杯,转为套餐都可以拣,超着数,加上本身都钟意饮咖啡,又喺无理想唔拣啰。面层嘅泡泡刻意打得厚身啲,洒咗少少岩盐,唔使搅匀就可以饮。咖啡散出阵阵香气,饮落又渗出少少咸味,颇有趣。此外,茶杯印埋店名,望落别致好多。 朱古力蛋糕(跟餐)
是日手工甜品就喺佢,一身乌黑嘅朱古力蛋糕,唔太花巧嘅制作,朱古力海绵蛋糕、朱古力慕丝及朱古力浆组成,朱古力嘅味道非常浓郁,中间嘅慕丝都柔滑,面层嘅朱古力亦软滑,唯挑剔位喺啲海绵蛋糕有点干,影响整体口感。 临走时,仲拎咗佢啲单张睇睇,店家仲提供包场服务,搞吓生日会、家庭聚会就啱晒;此外,亦有蛋糕班(不定期),包埋个二人高茶添。
食得多汉堡,试试比高包,都真喺唔错,况且,配搭上咁多料,确喺好味,总之,加埋牛油果啦!